Újabb 153 millió forinttal nőtt a NeoFM tartozása. 

Újabb 153 millió forintos sugárzási díjtartozást halmozott fel az elmúlt negyedévben a NeoFM-et működtető FM1 Zrt. – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa szerdán az MTI-vel.
A hatóság szóvivői irodájának közleménye emlékeztet arra: a Médiatanács négy hónapja, június 20-án határozott arról, hogy súlyos és tartós szerződésszegés miatt felmondja az országos kereskedelmi rádió médiaszolgáltatási engedélyét. Az elsőfokú bíróság ítéletében megerősítette a Médiatanács lépésének jogszerűségét. Hozzátették: a frekvenciahasználati jogosultság megszűnése ellenére a tulajdonosok által csődbe vitt rádió mindaddig sugározhat, amíg a bíróság a szerződés felmondását tartalmazó médiatanácsi határozat végrehajtása ügyében másodfokon nem hoz döntést.

A közlemény szerint a Médiatanács minden rendelkezésére álló törvényes lehetőséget kimerített. „A helyzet kulcsa a bíróság kezében van: csak a végrehajtás felfüggesztésének elutasítása tekintetében hozott másodfokú bírósági döntés akadályozhatja meg, hogy a NeoFM törvénytelen módon tovább növelje tartozását.”

A hatóság közleményében hangsúlyozza: a NeoFM-et működtető üzleti vállalkozás folytatólagos szerződésszegő magatartása nemcsak a tisztesség szabályainak és a törvényi előírásoknak mond ellent, hanem a médiapiac egyensúlyát is veszélyezteti, hiszen „rendkívül rossz precedenst teremt az, hogy egy notóriusan nem fizető rádió továbbra is sugározhat”.

Mint írják, a helyzet jogállami keretek közötti megoldásáért a Médiatanács minden rendelkezésére álló törvényes lehetőséget kimerített, és arra is felhívták a figyelmet, hogy a rádió tartozása az állammal szemben már megközelíti az egymilliárd forintot.

(MTI)