Lezárultak a fővárosi közösségi rádiós pályázatok, ideiglenes frekvenciát kapott a Mária Rádió. 

Nagyobb sebességre kapcsolt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a héten. Eredményt hirdettek 3 budapesti frekvencián – maradhatnak a Klasszik és a Tilos rádiók és indulhat a Hang-Adás Kft. rádiója -, egy hónapra a 96.8-ra költözik a Mária Rádió, valamint 12 új frekvenciapályázatot készítettek elő és bírságokat is kiszabtak.
A Médiatanács kezdeményezi a hatósági szerződés megkötését a Trend FM szolgáltatással pályázó Műsor-Hang Zrt.-vel a Budapest 94.2 MHz körzeti frekvencia hasznosítására, tekintettel arra, hogy a pályázati eljárás eredményhirdetése után rendelkezésre álló jogorvoslati határidő kérelem benyújtása nélkül eltelt. A frekvenciát eddig a Mária Rádió használta, erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat. A Műsor-Hang Zrt. pályázott a Budapest 90.3 MHz és a 105.9 MHz hasznosítására is, mivel azonban a médiatörvény rögzíti, hogy egy médiaszolgáltató egy körzetben csak egy frekvenciát üzemeltethet, e két eljárásban a vállalkozás összeférhetetlenné vált a Budapest 94.2 MHz hasznosításának elnyerése miatt.
Miután mindkét pályázati felhívásra összesen két-két ajánlat érkezett – és a Műsor-Hang Zrt. ezek tekintetében összeférhetetlenné vált -, a Médiatanács a Budapest 90.3 MHz hasznosítására végül az egyedül maradt, a frekvenciát jelenleg is Tilos Rádió néven működtető Tilos Kulturális Alapítványt hirdette ki nyertesként, a Budapest 105.9 MHz eljárásában pedig a szintén egyedül maradt Hang-Adás Kft.-t, ami korábbi hírek szerint NG 105.9 néven indul majd. A Budapest 92.1 MHz körzeti frekvencia eljárásában a frekvenciát jelenleg is működtető Klasszik Rádió szolgáltatója, az Aeriel Rádió Műsorszóró Kft. vált nyertessé a másik pályázóval, a Pannon-Work Logisztikai Kft.-vel szemben.

Ideiglenes jogosultságok és közösségi médiaszolgáltatási elismerés
Ideiglenes szerződést köthet a Magyar Múzsa Kft. a Budapest 96.8 MHz hasznosítására az augusztus 20. és szeptember 18. közötti időszakra Átmeneti Mária Rádió megnevezéssel (lévén augusztus 19-én kell lekapcsolniuk az eddig használt 94.2 MHz-et a fővárosban), valamint a Kossuth Lajos Gimnáziumért Alapítvány a Cegléd 89.9 helyi frekvencia hasznosítására a 2015. október 1. és 4. közötti időszakra, mivel megfeleltek a médiatörvény 65. §-ában foglaltaknak. A Rádió Szarvas médiaszolgáltatója szintén ideiglenes hatósági szerződéseket köthet a testülettel, tekintettel arra, hogy a Szarvas 105.4 MHz-cel kapcsolatban kiírt pályázati eljárás még nem zárult le.


Új rádiós frekvenciapályázati lehetőségek a fővárosban és vidéken

A Médiatanács véglegesítette a héten a Budapest 96.4 MHz körzeti, az Abádszalók 89.2 MHz, a Villány 100.9 MHz helyi rádiós frekvenciák kereskedelmi jellegű és a Budapest 95.8 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű pályázati felhívásait, amelyek a törvény által előírt két héten belül olvashatók lesznek a www.mediatanacs.hu oldalon.
A testület döntött arról, hogy közzéteszi Budapest-környéki, jelenleg a Mária Rádió által használt Dömös 104.9 MHz, Esztergom 97.4 MHz, Gyál 98.9 MHz, Pécel 91.7 MHz, Piliscsaba 104.2 MHz és Vác 94.1 MHz helyi frekvenciák hasznosítását célzó pályázati felhívások tervezeteit.

Médiaszolgáltatókra kiszabott bírságok
Az érdi, kisközösségi Rádió FM 87.8 MHz szolgáltatójára 30 ezer forint bírságot szabott ki a testület amiatt, hogy túl kevés helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati műsort és túl kevés magyar zenét sugárzott. 
(RADIOSITE.HU)