ImageAz ORTT elnöke szerint a Mária Rádió pályázatát az elõzõ tulajdonos szabálysértései szerint nem lehetett volna meghosszabbítani. A Tilos Rádió újabb – pályázat nélküli hosszabbítására vonatkozó – beadványát nem tárgyalta ma a médiatestület – adta hírül az MTI.

 

 

Mint arról korábban beszámoltunk, Majtényi László, az ORTT elnöke különvéleményben jelezte kifogásait, miután a médiahatóság testülete pályázat nélkül újabb öt évvel öt meghosszabbította a Mária Rádiót mûködtetõ FM4 Rádió Kft. mûsorszolgáltatási jogosultságát.

Nem a Mária Rádió, hanem az azt mûködtetõ cég korábbi tulajdonosa által elkövetett szabályszegések miatt nem lehetett volna meghosszabbítani a rádió mûsorszolgáltatási jogosultságát – mondta az ORTT elnöke most az MTI-nek.

Majtényi László hangsúlyozta, hogy minden esetben a törvénykövetés és az egyenlõ elbánás híve, emlékeztetve arra: a médiatörvény a pályázat nélküli hosszabbítást abban az esetben teszi lehetõvé, ha a mûsorszolgáltató nem sértette meg ismételten vagy súlyosan a szerzõdést.

Márpedig – idézte fel – a Mária Rádió tulajdonosai úgy szerezték meg a licencet, hogy felvásárolták az Extrém Rádiót mûködtetõ társaságot, az FM4 Rádió Kft.-t, mégpedig a jogfolytonosság érvényesítése mellett. Az elõzõ tulajdonos idején azonban az ORTT több alkalommal állapított meg törvénysértést az adónál, számos esetben azért, mert az nem teljesítette közszolgálati vállalásait.

Bezzeg a Tilos Rádióra nem mondtak igent

Különvéleményében az elnök utalt arra is: a pályázat nélküli hosszabbítást az ORTT eddig egyetlen esetben tagadta meg, az idén júniusban: egy karácsonyi mûsorban fél évtizeddel ezelõtt elhangzott gyûlölködõ kijelentés miatt megbüntetett, de azóta jogkövetõ Tilos Rádiót mûködtetõ alapítvány esetében nem adta áldását a médiahatóság az újrázásra.

A Tilos Rádió az elutasítás ellenére újabb beadványt nyújtott be, amelyet az eredeti napirend szerint ma tárgyalt volna a médiahatóság, de végül a jövõ hétre napolták a Tilos koncesszióhosszabbítási kérelmének megvitatását. A döntés indokát a név nélkül nyilatkozó tagok nem közölték, azonban megerõsítették az MTI azon értesülését, miszerint azt követõen döntöttek így, hogy – más elfoglaltsága miatt – távozott a tanácskozásról Majtényi László elnök.

A médiahatóság június 11-én ülésén nem kapott elegendõ számú támogató voksot a koncesszióhosszabbítás; másnap a KDNP által a testületbe delegált Tirts Tamás az öt évvel ezelõtt történtekkel magyarázta ezt.

Az e voksolásnál tartózkodó Majtényi László ORTT-elnök napokkal késõbb közzétett különvéleményében arra emlékeztetett: a médiatörvény szerint az ismételt vagy súlyos szerzõdésszegés a hosszabbítást kizáró körülmény, ám „alig képzelhetõ el, hogy valamely televízió tíz, bármely rádió pedig hét éven keresztül úgy mûködjön, hogy a médiatörvény és a szerzõdés olykor obskurus rendelkezéseinek a törvény által kívánt módon feleljen meg”.

Felvetve, hogy a jogalkotónak csak azt kellene kizárnia e lehetõségbõl, aki a szabályokat „ismételten súlyosan megszegte”, Majtényi László megjegyzi: „gyakorlatilag nincs olyan mûsorszolgáltató Magyarországon, amely törvényesen élni tudott volna a szerzõdés törvény szerinti megújításának lehetõségével, mégis korábban mindegyik szerzõdését meghosszabbította a hatóság”, ám ez a következetlenség önmagában nem lehet alapja a hosszabbításnak.

(forrás: MTI)