ImageFontos szerepet kell játszania az Országos Rádió és Televízió Testületnek a hazai médiarendszer alakításában – hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva Majtényi László, az ORTT néhány napja megválasztott elnöke – írja az e-MaSa.

 

 

Megjegyezte: a közvélekedésben élõ képpel szemben a testületet fontos jogosítványokkal rendelkezik, beavatkozásra és proaktív lépésekre képes szervezetnek írja le a médiatörvény, ami lehetõvé teszi, hogy helyes – de szükség esetén önkorlátozó – jogértelmezéssel fontos szerepet játsszon az alkotmányos mûködés szolgálatában.

„Nem szabad figyelmen kívül hagynunk: szervezetszociológiai szempontból rendkívül veszélyes szituáció, amikor valaki saját magára ír törvényt” – tette hozzá, jelezve: figyelniük kell arra, hogy nehogy valamiféle önérdek jelenjen meg a javaslataikban.

A médiaszabályozás reformja kapcsán Majtényi László egyebek között arról beszélt, noha civil kontrollra szükség van, „kétségtelen, hogy annak jelenlegi modellje nem vált be”. Ugyanakkor, tette hozzá, kiaknázatlan lehetõségeket lát az önszabályozásban és számít a hatóság és a piaci szereplõk együttmûködésére is.

Arra a kérdésre, miként dolgozik majd együtt a parlamenti képviselõcsoportok által delegált tagokkal, az elnök úgy nyilatkozott, „én a médiatörvényt olvasom, abban pedig az áll, hogy az ORTT testülete független szervezet, és a tagok nem képviselnek pártokat, hiszen azok a jelölés után minden jogukat elveszítik arra, hogy a testület munkáját befolyásolják”.

„Az alkotmánytiszteletet feltételezem a pártokról, és nagyon bízom a tagok autonómiájában” – tette hozzá Majtényi László.

(forrás: e-MaSa)