Kétszer több magyar zenét sugároznak a rádiók az új médiaszabályozás óta.

Az új médiatörvény hatályba lépése óta idén már csaknem kétszer annyi magyar zenét sugároznak a rádiók, mint 2011-et megelőzően – derül ki az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) RádióMonitorának adataiból, amelyről pénteken tájékoztatta a hatóság szóvivője az MTI-t.
Kiricsi Karola emlékeztetett arra, hogy a 2011-ben életbe lépett médiatörvény kötelezően előírja a rádiók számára, hogy a zenei műsoridejük 35 százalékában magyar műveket kell sugározniuk. Hozzátette: a tapasztalat szerint a szolgáltatók ennél többet is hajlandók vállalni. A pályázatok elbírálásánál is előny, ha egy rádió több magyar zene sugárzását vállalja. 

Míg a jogszabály hatályba lépése előtt 17,8 százalék volt a hazai rádiók műsoraiban a magyar zene aránya, addig az évközi adatok szerint ez idén megközelíti a 36 százalékot – közölte a szóvivő.

A hazai szabályozás nem egyedülálló Európában – közölte Kiricsi Karola. Franciaországban például 1986 óta létezik ilyen kvóta, ami 40 százalékos arányban teszi kötelezővé francia zeneszámok sugárzását a kereskedelmi rádiók fő műsoridejében. Hasonló kötelezettségeket írnak elő a lengyelek és a szlovénok is 33, illetve 20 százalékban.

(MTI)