ImageA médiahatóságnál támadta meg a Magyar Rádió az ORTT panaszbizottságának egy héttel ezelõtt született döntését, amely helyt adott a kormányszóvivõ panaszának egy március közepi interjújukkal kapcsolatban – írja az MTI nyomán az e-MaSa.

 

 

Mint az április 11-én, egyhangú szavazással elfogadott panaszbizottsági állásfoglalás felidézi, a Vasárnapi Újság március 15-i adásában Orbán Viktor Fidesz-elnök „azt állította, hogy Magyarország adósságkockázatának leminõsítéséhez a népszavazásnak semmi köze nem volt és ezt a mûsorvezetõ nem korrigálta, holott közismert volt a hitelminõsítõ ezzel összefüggõ hivatkozása”. Ezzel szemben az ellenzéki párt elnöke által elmondottakra a riporter „semmiféle észrevételt nem tett”.

A kormányszóvivõ két nappal az interjú elhangzása után kért helyreigazítást a Magyar Rádiótól a beszélgetésben elhangzottak miatt, de a Magyar Rádió – amelynek elnöke akkor annyit közölt: nem tartja szerencsésnek a sajtón keresztül üzengetést – nem tett a felkérésnek eleget. Ezt követõen fordult a kormányszóvivõ a panaszbizottsághoz. A panasztestület 1996-os létrejötte óta ez volt a harmadik eset, hogy kormányszerv kereste itt az igazát.

Ezek után a Magyar Rádió a médiahatóságnál támadta meg az ORTT panaszbizottságának döntését.
A külföldön tartózkodó Such György, a Magyar Rádió elnöke részleteket nem tudott közölni, ám a közmédium vezetéséhez közel álló forrásból az MTI úgy értesült: egyfelõl azt kifogásolják, hogy Daróczi Dávid kormányszóvivõ – mivel nem volt közvetlenül érintett az anyagban – nem is fordulhatott volna a panaszbizottsághoz, másrészrõl azt vetik fel, hogy a pártatlan és kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megfelelt a közrádió, hiszen a következõ heti adásban a Standard and PoorÍs hitelminõsítõ intézet egyik képviselõje is megszólalt.

(forrás: e-MaSa