ImageMár évek óta sugároznak Pekingbõl magyar nyelvû rádióadást hetente négyszer négy órában, de most azt tervezik, hogy frekvenciát vesznek Magyarországon.

A mûsorokat jelenleg egy pekingi irodaház tizedik emeletén tizenkét munkatárs készíti, akik közül csak kettõ beszél anyanyelvi szinten magyarul. A kommunista Kína nyitna Magyarország felé.

 

Naponta négy alkalommal sugározza egyórás magyar nyelvû adását a pekingi székhelyû Kínai Nemzetközi Rádió (CRI) – tájékoztatta az MTI-t a kínai fõvárosban a CRI magyar nyelvû szerkesztõségének, egyszerûen csak Gyula néven bemutatkozó egyik fiatal kínai munkatársa.

Magyarországon talán kevésbé ismert, hogy az 1941 óta mûködõ Kínai Nemzetközi Rádió több mint három évtizede magyar nyelvû mûsort is sugároz, amely négy éve már az interneten is elérhetõ.

Frekvenciát vásárolnának

A magyar nyelvû adást és a honlapot jelenleg 12 lelkes kínai újságíró, köztük több fiatal, valamint két magyar anyanyelvû munkatárs szerkeszti a pekingi CRI-toronyház 10. emeletén található magyar irodában és stúdióban. Az egyórás adást rövid- és középhullámon sugározzák egyenesen Pekingbõl, illetve egy franciaországi és egy albániai átjátszó állomáson keresztül, magyar idõ szerint az esti órákban. A CRI vezetése nyitott a magyar nyelvû adás bõvítésére: a tervek szerint öt éven belül hatórás középhullámú frekvenciát vásárolnának Magyarországon.

Az aktuális híreken kívül a mûsor kulturális, gazdasági, sport és utazás témájú rovatokból áll, tájékoztatást nyújt Kína külpolitikai kérdésekben képviselt álláspontjáról, valamint a magyar-kínai vonatkozású eseményekrõl. A szerkesztõség rendszeresen sort kerít a hallgatói levelek megválaszolására is – árulta el a mindig jókedvû Gyula (kínai nevén Vang Hszüe-csün).

Gyula kiválóan beszél magyarul, bár még soha nem volt lehetõsége Magyarországra látogatni, a nyelvet a pekingi egyetemen sajátította el. A kínai fõvárosban két egyetemen lehet magyart tanulni, és meglepõ módon minden évben jelentõs a túljelentkezés. Évente átlagosan 30 diák végez magyar szakon Pekingben, ami jóval több mint ahány magyar szakértõt a magyar nagykövetség vagy a kínai államigazgatás alkalmazni tudna. Gyula tapasztalatai szerint a magyar szakot végzett diplomásoknak csak egy része tud a szakirányának megfelelõ területen elhelyezkedni, és sokan nem tudják hasznosítani a kemény munkával megszerzett tudásukat.

Szabad Ázsia Rádió?

Az állami irányítású Kínai Nemzetközi Rádiót 1941-ben alapították azzal a céllal, hogy "megismertesse Kínát a világgal, és a világot is közelebb hozza Kínához". A 30 tudósítói poszttal és közel kétezer munkatárssal rendelkezõ CRI jelenleg világszerte 38 idegen nyelven és öt kínai nyelvjárásban sugároz. 2006 elején nyitotta meg elsõ FM rádióállomását Nairobiban, Kenya fõvárosában, ahol naponta 19 órán keresztül adnak angol, szuahéli és kínai nyelvû adást. A CRI világszerte elérhetõ rádiómûsorain kívül Kínában több televíziós csatornát is mûködtet, illetve saját kiadóján keresztül elsõsorban a nagyvilág híreivel foglalkozó nyomtatott újságot is megjelentet.

(forrás: Index)