Sistergés a Balatonon: elhallgattak az utolsó saját tulajdonú vidéki adásai is a legendás rádiónak. 

Szinte teljesen leépült a Juventus hálózata, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megye után most a Balatonon is elhallgattak. Már csak a kapuvári partner maradt, igaz ott csak egy franchise-szerződés keretein belül szól az adás Juventus néven, a budapesti műsort csak részben átvéve, a Kapuvári Önkormányzat üzemeltetésében. A szebb napokat is megélt rádió sorsa a budapesti frekvenciapályázatokon múlik.

A legendás rádió a Veszprém Megyei Lapkiadó Vállalat tulajdonában indult 1989-ben a siófoki 810 kHz-es frekvencián. Azóta már több tulajdonosváltáson átesett a Juventus, fénykorában, a 90-es évek végén a legtöbb hallgatót tudhatta magáénak és a legnagyobb kereskedelmi rádiós vételkörzettel büszkélkedhetett. A Balaton után elindult Budapesten és kb. 100 kilométeres vételkörzetében (89.5 MHz), majd a (már az ország háromnegyedére kiterjesztett) középhullámú adásnál jobb minőséget nyújtó kab-hegyi 93.9 MHz-es URH frekvencián a Dunántúl jelentős részén. A középhullámú siófoki adó leállítása, majd a kab-hegyi frekvencia elvesztése után egy ideig csak Budapesten szóltak, majd helyi rádiókkal kötött megállapodások révén újra elkezdtek terjeszkedni, igaz csak délelőtt 10-től délután 2-ig szólt a központi műsor a helyi rádiókkal együttműködve, Juventus Plusz néven (megjegyzendő, hogy egy ideig a zamárdiból sugárzó 88.2 Balaton Rádió, majd később az Észak-Dunántúlt lefedő, a jelenlegi Klubrádió hálózatán üzemelő Radio Jam-el is megállapodtak a hálózatba-kapcsolódásról, így a rádió ismét szólt napi négy órában a Balaton térségében).

2002-ben 24 órás adással ismét elindultak a Balatonon (Siófok, 92.6 MHz), melyet nagyszabású promóciós kampány követett, ám a várakozásokkal ellentétben nem szólt jó minőségben az adás a nyugati medencében, így három évvel később megpályázták és megnyerték a fonyódi, 101.3-as frekvenciát is. Ezt követően, egészen máig tökéletes minőségben szóltak a tó körül (és bár nem volt hallgatottsági felmérés a Balaton térségében, aki arra járt, hallhatta, hogy a szinte mindenhonnan ők szóltak).

A Juventus 2007-ben arculatot és célcsoportot váltott, a fiatalok rádiója ezentúl és azóta is a fiatalos középkorúakhoz szól, egy ún. tiszta adult contemporary formátum keretein belül, külön hangsúlyt helyezve a 30-as és 40-es korosztályra műsoraiban.

A helyi rádiókkal kötött együttműködések a 2007-es arculatváltás után lassan megszűntek, ugyanis az új arculat sok helyi rádiónak inkább nyűg volt, mint pozitívum (bár a Juventus saját frekvenciáin eredményesnek bizonyult, mind gazdaságilag, mind a hallgatottság tekintetében), így a Juventus egy ideig csak Budapesten és a Balatonon szólt.

2009-ben a „Balatoni nyár hivatalos rádiója” című kampány keretein belül fektették a legtöbb energiát a fonyódi és a siófoki adásba (melyen egyébként a nap 24 órájában a budapesti műsor szólt, helyi műsorablakok nélkül), a budapesti adókarbantartás idejére még külön ideiglenes (műholdas) műszaki megoldást is alkalmaztak ebben az évben, hogy arra a néhány reggeli órára se hallgasson el a rádió a kampány ideje alatt a tó körül, amíg Budapesten nem szólt.

A 2000-es évek végén a Danubius és a Sláger megszűnése után újabb erőteljes hálózatépítésbe kezdett a rádió, megszólaltak három Borsod megyei (saját tulajdonú), öt Békés megyei (franchise partner), valamint a hódmezővásárhelyi és a jelenleg is hallgató kapuvári frekvenciákon is (szintén franchise partnerek), ám a lendület abbamaradt, sorra szűntek meg a kevesebb embert elérő és kisebb lefedettséggel bíró helyi frekvenciák.

Mára a hálózatból nem maradt semmi, korábban már írtuk, hogy megszűntek Békés megyébenmajd nemrég Borsodban is, a jelenlegi tulajdonos (az ír Communicorp) ugyanis úgy döntött, leépíti a vidéki hálózatot és mindent egy lapra tesz fel: valamelyik pályáztatás alatt álló budapesti frekvenciára (89.5, 95.3, 103.9). 

A Juventus Rádió mélypontra került, mind lefedettség, mind hallgatottság szempontjából: utóbbiról általánosságban elmondható, hogy bár a Danubius és Sláger Rádió megszűnésével átmenetileg ki tudtak ugrani, azóta táboruk csökkenni kezdett, egy év alatt közel 200.000 hallgatót veszítettek annak ellenére, hogy a Sláger Rádió egykori programigazgatója, Bolla Zsolt segítségével megpróbálták a Sláger-receptet továbbvinni: leszerződtették a programigazgató mellett többek között Kautzky Armandot, Gaják Petrát, Berényi Attilát és Juhász Gergelyt is (a nevek közül információink szerint jelenleg már csak Juhász Gergely és Kautzky Armand dolgozik a Juventusnál), nem beszélve arról, hogy a zenei kínálat is a Sláger Rádió utóbbi éveire hajazott.

(RADIOSITE.HU)