ImageA legrosszabb rémálom következik be azzal, hogy a Magyar Katolikus Rádiónak (MKR) le kell állnia január 16-án 0 órától. Az MKR Haydn Búcsú szimfóniáját sugározza utolsó alkalommal – nyilatkozta Juhász Judit, az MKR vezérigazgató-helyettese.

Mint mondta, tudomása szerint a médiatanács szerdai ülésén nem szerepel a katolikus rádió öt érvényes pályázata. Az MKR ezentúl ugyanis nem középhullámú frekvencián, hanem – pályázatuk kedvezõ elbírálása esetén – ultrarövid-hullámon adhat majd adást, ám ez utóbbi mindössze szigetszerû lefedettséget biztosíthat majd a rádió számára.

Juhász Judit felhívta a figyelmet: a mostani kondíciók alapján az eddigiekkel ellentétben nem lesz lehetõségük a határon túli magyarokhoz szólni, pedig õk szép számmal gyarapították az MKR hallgatóságát. Addig azonban, amíg nem lesz döntés az ultrarövid-hullámú frekvenciákról, csak interneten és a Magyar Televízió mûholdas adásaihoz kapcsolódva lesz lehetõsége a mûsorszórásra a katolikus rádiónak.

Az eddigiekhez képest, amikor akár egymillió ember is hallgathatta mûsoraikat, ez mindenképpen visszalépés, a hallgatóktól pedig "tömegével kapják a kétségbeesett leveleket" ezt illetõen – hívta fel a figyelmet. A csökkentett elérésû mûsorszórás során is "változatlanul a legnagyobb odaadással és a megszokott jó színvonalon szeretnék tovább folytatni a mûsorkészítési munkát" – fogalmazott.

Juhász Judit megjegyezte: az Antenna Hungária is jelezte, hogy újratárgyalná a szerzõdés feltételeit. Ezzel kapcsolatban annak az elképzelésének adott hangot, hogy jó volna a nagy számú hallgatóság érdekében, ha a középhullámról való leállás és az ultrarövid-hullámra való átállás között lenne átmenet, amíg nem nyernek néhány ultrarövid-hullámra kiírt pályázaton.

Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület téli rendes ülése után tartott sajtótájékoztatón decemberben utalt arra, hogy a Magyar Katolikus Rádiónak januárban lejár a középhullámra szóló sugárzási szerzõdése, s a püspöki konferencia továbbra is várja több beadott ultrarövid-hullámú frekvenciapályázat eredményét. Elmondta, az MKPK megtesz mindent, hogy a katolikus rádió megmaradjon, és ha nem nyer egyik pályázata sem, akkor "meg kell nézni a konkrét lehetõségeket".


(MTI/Stop.hu)