„Futnak a kultúra után”. 

Átadták kedden a budapesti Thália Színházban kialakított új Látvány Rádióstúdiót. A prózaművészeti produkcióknak, stúdióbeszélgetéseknek, interjúknak helyet adó, színházi élő közvetítésekre alkalmas stúdió a színház, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) együttműködésében valósult meg.

Az ünnepélyes eseményen Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója, Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója, Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes vágta át a szalagot. Böröcz István az átadót követő stúdióbeszélgetésen leszögezte: az MTVA valamennyi munkatársa elkötelezett a magyar kultúra bemutatása mellett. Úgy vélte: a beruházás közelebb viszi az emberekhez a közszolgálati rádiózást. Erre példaként megemlítette, hogy a stúdióban zajló munkába a Nagymező utcára néző hatalmas üvegablakon keresztül a járókelők is betekinthetnek. Az itt készülő felvételeket pedig a jövőben egy webkamerarendszer segítségével az interneten bárki nyomon követheti. Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója elmondta, hogy korábban a 14 négyzetméteres helyiségben „egy üzemen kívüli raktárféleség” volt. Mint fogalmazott, a színház feladata, hogy kinyíljon az utca felé. Reményei szerint a teátrumból közvetített műsorok révén kulturális központtá válhat a Thália.

 
A direktor kitért arra is, hogy a Látvány Rádióstúdiót elsőként a költészet napján zajló Versmaraton résztvevői vehetik birtokukba szerdán, ekkor 96 költő fogja felolvasni művét a Tháliában. Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója arról beszélt, hogy amilyen gyorsan és rugalmasan született meg a Látvány Rádióstúdió, a Magyar Rádió munkatársai ugyanolyan gyorsan találták ki, miként lehet a legjobban hasznosítani az új létesítményt. Az élő bejelentkezésre alkalmas stúdióban kulturális magazinműsorok, interjúk, színházi közvetítések, rádiójátékok készülnek majd.

„Futunk a kultúra után” – jegyezte meg a vezérigazgató, kiemelve: a stúdió elhelyezkedése alkalmas arra, hogy olyan interaktív műsorokat hozzanak létre, amelyekre a Magyar Rádió épületében nem lenne lehetőség.

Csomós Miklós, a főváros kultúráért felelős főpolgármester-helyettese leszögezte: Budapest kulturális életének is sokat jelent a beruházás, amely a Tháliát is kiemeli a színházak közül. Reményei szerint a Látvány Rádióstúdió révén több fiatal vált majd színházjegyet.

 

A stúdiót februárban kezdték el építeni, miután januárban, a magyar kultúra napján stratégiai együttműködést kötött az MTVA és a Thália Színház az össznemzeti színházi értékek védelme és megőrzése érdekében. A teátrum adta a helyiséget, valamint állta az átalakítás költségeit, az MTVA a stúdió technikai hátterét és a szakembereket biztosította.

A Thália Színház befogadó jellegéből adódóan több vidéki vagy határon túli társulat művészeit is bemutatkozási lehetőséghez juttatja.

(MTI)