Vasárnaptól már nemcsak tesztjelleggel adhatja digitálisan a közrádiókat az Antenna Hungária. 

Még nem tudni mikor, de hazánkban is lesz digitális rádiós átállás. Vasárnaptól már hivatalos üzemben sugározhatja a közrádiókat az Antenna Hungária, felkerülhet a Dankó Rádió is, és az országos hálózat kiépítését is elkezdték megtervezni. Csakhogy a digitális rádiózás a világ szinte minden táján döcög.
Hosszú stagnálást, évekig tartó tesztüzemek sorát törte meg a NeoFM 2011 nyári bejelentése, mely szerint szerződést kötöttek az egyetlen megpályáztatott DAB+ (Digital Audio Broadcasting) hálózatot üzemeltető Antenna Hungáriával a csatorna üzemszerű sugárzására. A rádió azonban egy évvel később becsődölt, így a főváros környékén élők azóta is csak kísérleti adásokat hallgathatnak digitális rádiókészülékükkel. Most azonban ismét pozitív változás várható.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kérdésünkre válaszolva közölte: 2015. március 15.-től már hivatalosan, a hatóság engedélyével – tehát nemcsak tesztüzemben -szólhatnak a közrádiók Budapesten a 11D csatornán, illetve a Kossuth, Petőfi, valamint a Bartók rádiók mellé felkerülhet a Dankó Rádió is. A Médiatanács törvényi kötelezettségéből adódóan ugyanis évente felülvizsgálja a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét és a legutóbbi, tavalyi döntés alapján nemzeti ünnepünkön meg is kezdődhet az MTVA rádióinak rendszeres, digitális sugárzása. Ez persze függ az MTVA és az Antenna Hungária közti szerződéstől is, ám miután utóbbi a közelmúltban ismét állami tulajdonba került, borítékolható, hogy ezzel nem lesz gond – mindenesetre a hatósági engedélyek már megvannak és vasárnaptól élnek is.
Az első DAB+ hálózat jelenleg három budapesti telephelyről üzemel (Hármashatár-hegy, Széchenyi-hegy és Száva utca) úgynevezett SFN (Single-frequency network) üzemmódban, azaz mindegyik adótoronyról azonos frekvencián, mégpedig a 11D csatornán (222,064 MHz).

Az üzemeltető Antenna Hungária Zrt.-nek már évek óta országos engedélye van a multiplex (értsd: az adott frekvencián üzemelő digitális csomag) használatára, ám a sugárzás egész Magyarországot lefedő kiépítése még várat magára, mivel a DAB+ műsorszórás iránti igény egyelőre nem jelentős. A hatóságtól ugyanakkor azt a pozitív fejleményt is megtudtuk, hogy nemrég megkezdődött a további kiépítés ütemezése és a telephelyek kijelölése, illetve ha az első hálózat kiépül, további országos hálózatok pályáztatására is lehetőség adódhat majd. Az NMHH a végleges információk birtokában tájékoztatja majd a közvéleményt az országos vételi adatokról.
Egyébként egyelőre sem céldátum, sem átállási határidő nincs, igaz, a 2006-os genfi Körzeti Rádiótávközlési Értekezleten elfogadott GE’06 Terv továbbra is érvényes – melyhez az NMHH tartja magát -, tehát előbb-utóbb meg kell történnie a digitalizációnak a rádiós piacon is.
A már évek óta üzemelő fővárosi multiplexben jelenleg a három közrádión és a közeljövőben várható Dankó Rádión kívül a Klubrádió, a Lánchíd Rádió, az InfoRádió és a Magyar Katolikus Rádió műsora hallgatható, utóbbi négy egyelőre továbbra is kísérleti jelleggel.

Külföldön sem kapkodnak érte

A digitális rádiós sugárzás egyelőre nem mondható elterjedtnek és ahol van, ott sem túl népszerű. Üzemszerű DAB adás jelenleg Nagy-Britanniában, Németországban, Svédországban, Horvátországban, Dániában, Norvégiában, Lengyelországban, Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, a Benelux államokban, Svájcban, Máltán, Monacoban, Kínában, Dél-Koreában, Szingapúrban, valamint Ausztráliában működik (illetve, mint azt fentebb jeleztük, vasárnaptól hazánkban is), kísérleti sugárzás azonban ennél jóval több országban érhető el.

A fenti sorból Nagy-Britannia, Dánia, Norvégia, Németország, Belgium, Svájc, Ausztrália és Dél-Korea emelhető ki: ezekben az országokban jól kiépített a hálózat és színes csatornakínálat érhető el, ebből adódóan évről-évre folyamatosan nő a digitálisan rádiózók száma, bár egyelőre csak Norvégiában megy az összes rádióhallgató közt 50% fölé ez az arány. A brit Ofcom egyébként akkor kezdi lekapcsolni az analóg adásokat, ha a digitális rádiós penetráció 50% fölé nő, a lefedettség pedig országszinten eléri a 90%-ot a helyi rádiókkal együtt.

A globális elterjedést a WorldDMB legújabb tanulmánya alapján az is nehezíti, hogy az újonnan vásárolt autóknak még mindig csak pár százaléka felszerelt DAB tunerrel, az Egyesült Királyságot, Svájcot és Norvégiát kivéve – ebben a három országban viszont a 45-63%-os arány már előremutató tendenciának mondható.

Kiemelendő, hogy az Egyesült Államokban egyáltalán nem várható DAB rendszerű adás – ott az úgynevezett HD Radio (Hybrid Digital Radio) platform preferált, mely a klasszikus FM sugárzást nem felváltja, hanem további digitális csatornákkal egészíti ki. Az üzemszerű digitális műsorszórás már évek óta működik az országban, és tavalyig már több, mint 25 millió HD-képes készüléket értékesítettek. A digitális sugárzás másik formája tehát a tengerentúlon kezd felfutni, bár Kanada – ahol szintén a HD Radio a jövő – kicsit lemaradt, ott még kevés az ilyen rádióadó és rádióvevő is. Érdekesség, hogy Mexikó is a DAB iránt érdeklődik, egyedüliként Észak-Amerikában.

Vannak más sugárzási módok is, például DRM teszt 2008-ban még hazánkban is volt a Magyar Katolikus Rádió közreműködésével. Az Antenna Hungária honlapján szereplő információk szerint a kísérletben résztvevő felek sikeresnek minősítették a próbát, hasznosnak ítélték a szerzett tapasztalatokat, és a kísérletek folytatásában állapodtak meg. Persze azóta sem történt semmi DRM-ügyben.

(RADIOSITE.HU)