A Médiatanács kezdeményezi a Klubrádióval az új frekvenciára vonatkozó hatósági szerződés aláírását. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa gondoskodik arról, hogy zökkenőmentes legyen a Klubrádió frekvenciaváltása, és a rádió szolgáltatása folyamatosan elérhető maradjon a hallgatók számára. A testület a szerződés előkészítését követően e heti keddi ülésén döntést hozott arról, hogy a Klubrádió Zrt. kérelmének megfelelően a Budapest 92.9 MHz körzeti médiaszolgáltatási jogosultságra vonatkozó hatósági szerződést, tehát ezen a frekvencián a szolgáltatás közösségi médiaszolgáltatásként való elismerését a felek 2014. február 13-án aláírják. A grémium az eljárás során figyelembe vette a Klubrádió Zrt. módosítási javaslatait. Alább a Klubrádió közleményét is változatlan formában közöljük.
Áthangolás: Budapest 92.9 MHz
A Médiatanács a Klubrádió Budapest 92.9 MHz-re vonatkozó műsorszolgáltatási szerződését hatósági szerződéssé alakította át, és közösségi médiaszolgáltatásként ismerte el.

A Médiatanács elfogadta a rádió kérését, miszerint a Budapest 92.9 MHz körzeti frekvencián történő médiaszolgáltatást lehetővé tevő hatósági szerződést 2014. február 13-án írják alá a felek. Az új frekvencián történő médiaszolgáltatás és a törvényi előírásoknak való megfelelés érdekében a Klubrádió Budapest 95.3 MHz-re vonatkozó kereskedelmi médiaszolgáltatási szerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetésére a felek megállapodásának megfelelően szintén február 13-án kerül sor. A döntéseknek köszönhetően a Klubrádió hallgatóinak egyetlen percig sem kell nélkülözniük a műsort, teendőjük mindössze annyi, hogy 2014. február 14-én 0 órától a 95.3 MHz-ről a 92.9 MHz-re kell állítaniuk készülékeiket.
Együttműködés, megoldás
A Médiatanács a Klubrádiónak a frekvenciaváltás zökkenőmentes lebonyolítása érdekében tett több javaslatát elfogadta, és a felek egyeztetésének megfelelően beépítette a szerződésbe.
Események lépésről lépésre
A Médiatanács a Fővárosi Ítélőtábla döntésének alapján 2013. október 30-án indította meg a hatósági eljárást a Budapest 92.9 MHz körzeti rádiós műsorszolgáltatási jogosultság hasznosítására vonatkozó szerződés hatósági szerződéssé való átalakítására és a Klubrádió közösségi médiaszolgáltatásként történő elismerésére. A grémium 2013. november 28-án küldte meg a Klubrádiónak a Budapest 92.9 MHz-re vonatkozó hatósági szerződés tervezetét, és az összeférhetetlenség megszüntetése érdekében annak a hatósági szerződésnek a közös megegyezéssel történő megszüntetését tartalmazó tervezetét, amely a rádió fennálló, Budapest 95.3 MHz-en működtetett szolgáltatására vonatkozik. A vonatkozó jogi szabályozás értelmében egyidejűleg egyetlen médiaszolgáltató sem rendelkezhet két frekvencián médiaszolgáltatási jogosultsággal azonos településen. A Klubrádió Zrt. 2013. december 3-án beadványában biztosította együttműködéséről a testületet, de felvilágosítást kért az eljárással kapcsolatban, december 16-án pedig a Budapest 92.9 MHz besugárzási tervének elkészítéséhez szükséges adatokért fordult a hatósághoz.

A Médiatanács 2013. december 18-án kelt válaszlevelében tájékoztatta a Klubrádió Zrt.-t, hogy a frekvenciaváltásra – más, korábban frekvenciát váltó rádiókhoz hasonlóan – a médiaszolgáltatás megszakítása nélkül kerülhet sor, az NMHH pedig két napon belül szolgáltatta a kért adatokat. 

A Klubrádió 2014. január 30-án érkezett beadványában további módosítási javaslatokat is előterjesztett, amelyeket a Médiatanács az eheti ülésén meghozott döntésével elfogadott hatósági szerződésbe beépített.
A Klubrádió közösségi médiaszolgáltatóként 2014. február 14-től ingyenesen sugározhatja adását a Budapest 92.9 MHz frekvencián.  


(MTI)


A Klubrádió közleménye:

„Kedves Hallgatóink! Négy évig tartó kemény harc eredményeként visszaszereztük a jogot ahhoz, hogy annyit beszéljünk, amennyit akarunk. Négy év küzdelem eredményeként közösségi rádióként folytathatjuk munkánkat, tehát a frekvencia használatáért nem kell díjat fizetnünk. A sikernek azonban ára is van. Február 14-én nulla órától új hullámhosszon, a 92.9 MHz-es frekvencián hallgathatják az adásunkat. És természetesen az interneten is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és jogelődje, az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) három és fél évig szabotálta a Klubrádió pályázaton elnyert ingyenes frekvenciaengedélyének kiadását. A Klubrádió bíróságra ment. Első fokon a Klubrádiónak adott igazat a bíróság és létrehozta a műsorszolgáltatási szerződést. A Fővárosi Ítélőtábla azonban másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet, mert az ítélet előtti napokban az Országgyűlés visszamenőleges hatállyal módosította a médiatörvényt.
A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban ismét létrehozta a műsorszolgáltatási szerződést, ez ellen a médiahatóság ugyan fellebbezett, de a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is elutasította kifogásait. 
A másodfokú bíróság április végén helyben hagyta az első fokon született ítéletet, miszerint a hatóságnak meg kellett volna kötnie a szerződést a Klubrádióval, ennek hiányában pedig a bíróság hozta létre a szerződést. 
A Médiatanács azonban fél évig nem hajtotta végre a jogerős ítéletet, a Kúriához fordult felülvizsgálatért, de a tárgyalás megkezdése előtt néhány nappal visszavonta a keresetet, elindította a szerződéskötést.”

(Klubrádió)