Rádiócserék Ausztriában és Szlovákiában. 

Amíg itthon áll a bál a frekvenciapályázatok kapcsán és mindenki a Médiatanács döntésére vár, addig szomszédainknál zajlanak az események: Ausztriában a 88.6 Der Musiksender tulajdonosa megvásárolta az egyik legnagyobb vidéki hálózattal bíró regionális HiT FM-et, Szlovákiában pedig az országos frekvenciapályázatok nagy vesztese a Rádio Viva lett.
Május 21.-étől már Bécsen kívül is elérhető lesz a felnőttek körében közkedvelt A/C formátumú 88.6 Der Musiksender, ugyanis a rádiót üzemeltető Ludwigshafen-i Médiaunió korábban megvásárolta a 19 regionális frekvenciával bíró HiT FM-et és mivel az évek alatt egyre rosszabb hallgatottsági eredményeket felmutató a HiT FM brand-et nem kívánják megtartani, jövő hétfőtől már a 88.6 Der Musiksender adása fog szólni a vidéki frekvenciákon is, a fővárosban bejáratott arculattal.
A váltás kapcsán Oliver Böhm, a 88.6 ügyvezető igazgatója a radiowoche.de rádiós szakportálnak elmondta, hogy a továbbiakban is a megszűnő HiT FM st. pölten-i központjában készülnek majd a rádió alsó-ausztriai és burgenlandi mutációi, azonban a promóció és az értékesítés központi irányítás alá, a bécsi stúdióhoz kerülnek át.
A rádió programigazgatója, Stephan Halfpap hozzátette: „egyik vételkörzetünk hallgatói sem szenvednek hátrányt majd ezzel a döntéssel, ugyanis vidéken és a fővárosban is helyben szerkesztett szöveges- és zenei tartalmakat sugárzunk majd”.
A váltás magyar hallgatók számára is érdekes lehet, ugyanis a rádió burgenland-i frekvenciái több határmenti településen, valamint Szombathelyen és Sopronban is jó minőségben hallgathatóak, illetve a HiT FM Burgenland esténként magyar nyelvű műsorokkal is szolgált a vételkörzetben élő magyarság számára.
Hogy ezen nemzetiségi műsorokat továbbviszi-e majd a 88.6, arra egyelőre nem derült fény.
Frekvenciapályázatok Szlovákiában
Északi szomszédunkban ma zárult le két országos – a jelenleg a CHR formátumú, fiatalokat célzó FunRadio és a felnőtt célcsoportra pozicionált, kevésbé sikeres Rádio Viva által használt – frekvenciacsomag, valamint eddig használaton kívül lévő körzeti hullámsávok pályáztatási folyamata – adta hírül a szlovák médiahatóság.
Ezek eredményeképp a FunRadio egyedüli indulóként újra megnyerte a 17 adóból álló jelenleg is használt frekvenciacsomagot, azonban a Rádio Viva nem volt ilyen szerencsés: a 28 telephelyből álló országos csomag tenderén egy új szereplő, a Corporate Legal s.r.o. lett befutó. 
A kedden tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a rádiós tapasztalattal még nem rendelkező cég a tervek szerint jövő decembertől (Szlovákiában időben pályáztatják a frekvenciákat) váltja majd a Rádio Viva-t: az új adó Rádio INFO névre hallgat majd és magas közszolgálati aránnyal, valamint a Viva hallgatói számára ismert popzenei kínálattal indul 2013 végén.
A körzeti pályázatokon újabb sávokat nyert többek között a kvázi országos Europa 2 és a 100%-ban szlovák zenéket sugárzó Radio Hey! is.
Szlovákiában – hasonlóan a hazai viszonyokhoz – a műsorszolgáltatók fellebbezhetnek a médiahatóság határozatai ellen.
Megjegyzendő, hogy Magyarország északi részein, illetve Budapest északi kerületeiben is jó minőségben vehetőek az említett szlovák rádiók.
(RADIOSITE.HU)