Szentgotthárd 106.6 MHz és Felsőszölnök 97.7 MHz egy évre „kiadó”. Mivel a szentgotthárdi 106.6 MHz-es és a felsőszölnöki 97.7 MHz-es hullámsávokon korábban sugárzó Szlovén Rádió (más néven Radio Monošter) év végén be kell, hogy fejezze a sugárzást a korábbi, 1996-os médiatörvény hatályon kívül helyezése miatt, a pályáztatásra pedig nincs idő, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kijelöléssel hasznosítja a két helyi frekvenciát 2012-ben.

„Tekintettel arra, hogy a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban: Rttv.) alapján feljogosított Szlovén Rádió Közhasznú Nonprofit Kft. médiaszolgáltató az Rttv. hatályon kívül helyezésének következményeként tevékenységét jelenlegi formájában 2011. december 31-én befejezi, a nyugat-magyarországi szlovén nemzeti kisebbség, mint közösség speciális kulturális, illetve tájékoztatási igényeinek szolgálata analóg földfelszíni rádiós műsorszórás útján Szentgotthárd és Felsőszölnök térségében a továbbiakban nem biztosított. Mindezekre tekintettel a Médiatanács a Szentgotthárd 106,6 MHz + Felsőszölnök 97,7 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására vonatkozó felhívást tesz közzé az alábbi közfeladat ellátása érdekében:

– a szlovén nemzeti kisebbség, mint közösség speciális kulturális, illetve tájékoztatási igényeinek szolgálata;

– a szlovén nemzeti kisebbség médiával szemben támasztott igényeinek kielégítése, kultúrájának bemutatása, a szlovén nemzeti kisebbség anyanyelvének és hagyományainak ápolása;

– a közfeladat ellátása körében további elvárás, hogy a médiaszolgáltató rendszeresen tájékoztasson a helyi szlovén és nem szlovén közösség híreiről, illetve hiteles tájékoztatást nyújtson a magyarországi és szlovéniai közélet aktuális eseményeiről.” – olvasható a Médiatanács közleményében.

A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény (új médiatörvény) rendelkezéseinek megfelelő vállalkozás 2011. december 12.-éig nyújthat be a szóban forgó frekvenciákra a fenti feltételeknek megfelelő, közfeladat ellátására irányuló médiaszolgáltatás végzése iránti kérelmet.

A médiaszolgáltatási jogosultság időtartama: kezdőnapja 2012. január 1., zárónapja 2012. december 31.

További részletek a felhívásban: PDF

Kijelöléssel történő frekvenciahasznosításra az új médiatörvény ad lehetőséget. Eddig ez a második alkalom, amikor ilyen típusú jogosultságot oszt ki a Médiatanács: korábban a budapesti 102.1 MHz-et ítélték oda hasonló kondíciókkal a Magyar Katolikus Rádiónak.

(forrás: Médiatanács)