ImageAz MSZP az Országos Rádió és Televízió Testület illetve a közmédiumok kuratóriumi elnöksége kiegészítését javasolja, mivel a koalíciós szakítással felborultak a szavazati arányok – írja az MTI nyomán az e-MaSa.

 

 

Az MSZP az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), illetve a közmédiumok kuratóriumi elnöksége kiegészítését javasolja – mondta Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetõje .

A kormányoldal és az ellenzék arányainak megváltozása miatt, a médiatörvény értelmében, a szocialista frakció a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezni fogja, hogy egészítsék ki a kuratóriumi elnökségeket és az ORTT-t – közölte a kormánypárti politikus. Lendvai Ildikó azt mondta, a jelölési eljárás elindítására kérik csütörtökön Szili Katalin házelnököt, és várhatóan egy-két héten belül dönthet az ügyben a parlament.

Három közmédiumnál delegálnának új tagokat

Kérdésre válaszolva hozzátette: a három közmédium, a Magyar Televízió (MTV), a Magyar Rádió (MR) és Duna Televízió, valamint az ORTT esetében kezdeményezik a jelölési eljárás elindítását. A frakcióvezetõ közölte: a jelöltekrõl az MSZP elnökségének, majd a frakciónak is állást kell foglalnia.

"Ha az elnökség megbízatásának ideje alatt a kormánypárti és az ellenzéki képviselõcsoportok tekintetében változás következik be, ez az elnökség tagjainak megbízatását nem érinti, de ha ez az egyenlõ arány fenntartása érdekében szükséges, új jelölés alapján új tagot vagy tagokat kell választani az elnökség megbízatásának hátralévõ idejére" – áll a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényben. Mivel az SZDSZ delegáltjai május elsejétõl, a párt koalícióból való kilépésétõl,
az ellenzéki oldalhoz számítanak a törvény alapján ismét egyensúlyba kell hozni a két csoport létszámát: a most tíztagú testületek közül az MR és az MTV kuratóriuma 14, a Duna Televízióé 12 fõsre duzzadna.

Borultak a szavazati arányok

Az MR tulajdonosi testületébe Marosi Györgyöt és Szente Pétert, az MTV-hez Kozák Mártont és Rajk Lászlót, a Duna TV-hez pedig Székely Gabriellát delegálta a liberális párt. A jelölés idõpontjának fontosságát az adja, hogy az MTV most futó elnökválasztási körében a kuratóriumi elnökség május 23-án tesz kísérletet, hogy a törvényben elõírt kétharmados aránnyal közmédium-vezetõt jelöljön, márpedig a kiegészítés után a három fideszes és egy KDNP-s delegált már nem képes egyharmadnál nagyobb voksaránnyal blokkolni a döntéshozatalt.

A médiatörvény ugyanakkor csupán lehetõségként említi az ORTT létszámának emelését, hiszen ott – éppen azért, hogy az elnök támogatása nélkül egyik oldal se szerezhessen többséget – eltérõ súllyal esnek latba a voksok. Így a koalíciós kilépés – és Tímár János SZDSZ-delegált ellenzékivé minõsítése – után az MSZP által jelölt tagnak négykilenced, a többieknek egy-egykilencednyi szavazata van.

(forrás: e-MaSa