ImageA Magyar Katolikus Rádió lesújtva fogadta az Országos Rádió és Televízió Testület döntését, amely szerint nem õk nyerték el a 92,9-es frekvenciát – mondta Juhász Judit, a rádió vezérigazgató-helyettese a Gazdasági Rádiónak.

 

A katolikus rádió vezérigazgató-helyettese elmondta: a frekvenciapályázatot két esztendeje hirdették meg, s "egy nagyon hosszú, bizonytalan, fordulatokkal teli pályázati eljárás végén hirtelen nagyon felgyorsultak az események, és szerdán megszületett a döntés".

Juhász Judit úgy fogalmazott: nagyon méltánytalannak tartják az ORTT döntését, mert egy közmûsor-szolgáltató rádió hatéves, kiegyensúlyozott, mértéktartó, színvonalas mûsorsugárzása után szállt ringbe a frekvenciáért.

Rámutatott: az Antenna Hungária alacsonyabb lefedettséget biztosított az eddigiek folyamán számukra, mivel "a megállapított sugárzási teljesítmény a mai, rendkívül komoly elektronikus zajjal terhelt országban már nem felel meg a követelményeknek".

A rádiót fenntartó Magyar Katolikus Püspöki Konferencia viszont nem képes fizetni ezt a rendkívül magas sugárzási költséget, ezért nem kívánja meghosszabbíttatni az engedélyüket. Ezért vált különösen fontossá ez a budapesti frekvencia a Magyar Katolikus Rádió számára – világította meg.

Törvénysértés következett be azzal, hogy április 8-ig kellett volna döntenie a frekvenciával kapcsolatban az ORTT-nek, de ez csak majdnem két héttel rá következett be.

Nem tehetünk mást, mint elfogadjuk ezt a döntést, mert "törvénytisztelõ állampolgárok vagyunk, (…) mi úgy gondoljuk, hogy minden törvényt, elõírást és jogszabályt betartva mûködtünk". Ugyanakkor a Magyar Katolikus Rádió – amely nem kizárólag katolikusoknak sugározza mûsorait – "súlyos sebet kapott a médiapiacon" – hangsúlyozta.

Az ORTT a Magyar Katolikus Rádió pályázatát formailag és tartalmilag egyaránt jónak ítélte, míg a Klubrádió pályázata ellen különvéleményt fogalmazott meg Tirts Tamás, a testület KDNP-delegáltja, mert abból a pályázatból hiányzott az éjszakai mûsorok részletes, pontos leírása. A kuratórium tagjai azonban ezt nem tartották alapos kifogásnak – mondta.

Terveikrõl szólva kitért arra, hogy még az idén igyekeznek pályázni helyi, illetve regionális frekvenciákra.

Juhász Judit közölte: 2011. január közepén elhallgat a középhullámon a Magyar Katolikus Rádió, ezzel elvesztik az országos lefedettségüket, és a határon túli magyarok – akik csak általuk hallgathattak rádión keresztül magyar nyelvû szertartásokat – sem hallják majd õket. Csak azokon a frekvenciákon szólnak majd, amelyeket pályázat útján jövõ januárig sikerül megszerezniük.


(forrás: Gazdasági Rádió)