Több mint háromszáz illegálisan működő rádióállomáson ütött rajta a kínai rendőrség. 

Több mint háromszáz illegálisan működő rádióállomáson ütött rajta a kínai rendőrség az ország északkeleti részében – írja a Magyar Idők.
A többnyire lakásokban létesített mini rádiós szerkesztőségek nagyobb része hamis vagy gyenge minőségű gyógyszereket reklámozott, a hallgatókat megtévesztő csalásokban működött közre. Az is előfordult, hogy a jól álcázott átjátszó adó zavarta a légi közlekedést. A csaknem 45 milliós Liaoning tartomány székhelyén, a több mint 5 millió lakosú Senjangban tavaly 225 kalózrádió működését szüntették meg, míg az idei év első 4 hónapjában további 66-tal nőtt a lebukottak száma.
A műsorszórást felügyelő helyi hatóság igazgatója Liu Vei-tung a Hszinhua hírügynökségnek a metélőhagyma (snidling) visszavagdosásához hasonlította kampányukat, mert ahányszor csak begyűjtötték a rádiósokat, felszámolva stúdióikat, annyiszor születtek újra és újra. Mint mondta, problémát jelent, az is, hogy az effajta szabálysértés a kínai jogszabályok értelmében legfeljebb 5 ezer jüannal (mintegy 215 ezer forint) büntethető.
Évekkel ezelőtt, amikor még 20 ezer jüanba (850 ezer forint) került egy rádióadás éterben történő továbbításához szükséges berendezéscsomag, újdonságnak számítottak az engedély nélkül próbálkozó csoportok. Manapság azonban – mondták el a szakemberek – az interneten már pár ezer jüanért (1 jüan = 43 forint) megrendelhetők a komplett szettek, amiket néhány napon belül kézbesítenek – írja a lap.
A befektetés a tapasztalatok szerint a törvényellenes üzletek népszerűsítésével hamar megtérül. A rádióállomások többsége hamis gyógyszereket hirdetett, 80 százalékban nemi betegségek kezelésére. Egyes esetekben silány minőségű, 20 jüanért beszerezhető árut több mint ezer jüanért értékesítettek. A rádióállomások üzemeltetői természetesen jutalékért dolgoztak.
A Magyar Idők cikke szerint az úgynevezett „fekete rádiók” nagy része éjszaka sugározza zenés műsorait. Egy alkalommal, idén januárban az illegális rádióhullámok megakadályozták, hogy négy repülőgép szabályszerűen leszállhasson a liaoningi Talian repülőtéren. A hatóságok később beazonosították a műszaki berendezéseket és elhárították a zavart.

(forrás: Magyar Idők)