ImageA gyermekmédia újjászületését tûzték ki célul a Magyar Rádió egykori Riporterörsének ma már felnõtt tagjai.
Ennek céljából díjakat alapítottak, hogy a mai magyar médiavilágból hiányzó, gyerekeknek szóló rádiós és televíziós mûsorokra és újságokra felhívják a figyelmet
– írja az MTI nyomán az e-MaSa.

 

 

Május 10-én délután a Magyar Rádió Pagodájában, a 23. stúdióban és a Márványteremben találkoznak a Riporterörs hajdani tagjai, illetve a régi gyerekmûsorok szerkesztõi, többek között Berkes Péter, Csukás István, É. Szabó Márta, Martos Eta, Takács Vera.

Az elsõgenerációs gyerekrádiósok között volt többek között Koncz Zsuzsa és Dévényi Tibor. Azokra is emlékeznek a hajdani kis riporterek, akik ma már nem lehetnek ott velük: a régi mûsorok szerkesztõire, köztük Szabó Évára, a legendás Nyitnikék és más színvonalas gyerekmûsorok szerkesztõjére.

Az alapítók most díjakat hoztak létre, hogy „a mai magyar médiavilágból hiányzó, a gyerekek értékrendjét pozitívan alakító rádiós és televíziós mûsorok, gyerekeknek szóló újságok szükségességére felhívják a figyelmet” – nyilatkozta az MTI-nek G. Németh György újságíró, aki az egyik felnõtt vezetõje volt a hajdani gyerekcsapatnak.

Az elsõ alkalommal ítélik oda a díjakat

A díjakat 2008-tól évente egyszer osztják ki. Elõször most szombaton adják át majd azokat az arra leginkább érdemeseknek. A Média a gyermekekért díjat az a felnõtt érdemli ki – életmû jelleggel – aki értékeset alkotott a gyermekmédia területén. A Gyermekek a médiáért díjat 8-16 év közötti gyermeknek ítélik oda, aki értékeset alkotott (szerepelt, mûsort készített) a gyermekmédia területén. A Gyermekmédiáért díjat valamely mûsor, intézmény, formáció kaphatja, amelynek hosszú távú pozitív, értékteremtõ hatása volt, illetve van a gyerekek világára – olvasható az indoklásban.

„Az elmúlt hónapokban internetes közösségi portálokon közel 150 egykori gyerekrádiós, gyerekújságokban és televíziós mûsorokban szereplõ jelölte be a Riporterörsöt, mint gyerekkorának felejthetetlen, kedves és értékes idõtöltésének színterét. Ugyanakkor a mai mûsorokból, újságokból kiszorultak a gyerekek, sõt, nem egyszer reklámcélok kiszolgálóivá váltak” – mondta az MTI tudósítójának G. Németh György. Ezért is van szükség e díjak odaítélésére, a még meglévõ, értékes gyerekmûsorok alkotóinak elismerésére és újak ösztönzésére – tette hozzá.

(forrás: e-MaSa