ImageA GFK Hungária helyi rádiók hallgatottságát vizsgáló szeptemberi kutatásának eredményei alapján átlagosan négyszeresére növelte hallgatottságát az MR2-Petõfi Rádió.
 

A június 1-én megújult arculatot és programstruktúrát megelõzõ májusi adatokhoz képest a rádió stratégiaváltáskor meghatározott célcsoportjában, a 18-39 évesek körében 265 %-kal magasabb elérést produkált Budapesten és a 18 megyeszékhelyen a mérés idõszakában. Ez a szám a fiatalabb, 18-29 évesek körében már 543 %, ugyanakkor a budapesti mutatószámok ugyanezen célcsoportokra hétszeres, illetve tizenötszörös növekedést mutatnak.

A kutatás továbbá kimutatta az MR1-Kossuth Rádió 14 %-os növekedését is a 15-49 évesek korosztályában. Ez azért különösen fontos, mert a naplós adatvétel 40 év feletti piacvezetõ hallgatottsági adatai mellett most a fiatalabb korosztályban is jelentõs emelkedés figyelhetõ meg. A 9 %-ra nõtt átlagos napi elérés visszaigazolja az adó megújult arculatának és dinamikusabb hangvételének sikerét.

Az ORTT mai, az MR2-Petõfi Rádió közszolgálatiságát megkérdõjelezõ határozatával kapcsolatosan Such György az MR elnöke elmondta, hogy „az európai tapasztalatok szerint a negyven év alatti korosztály sikeres megszólítása a siker kulcsa a közszolgálati rádiók esetében. Amely rádióknak ez sikerült, azok hallgatottsága más adók esetében is növekedett.”.

„Az ORTT célja nem lehet a kulturális cenzúra bevezetése, és az sem, hogy a közpénzbõl finanszírozott MR adói csupán a lakosság egy szûk társadalmi csoportja számára legyenek vonzóak. Nem értünk egyet azzal a felfogással, mely szerint a különbözõ stílusú zenei számok válogatása, szerkesztése nem tekinthetõ alkotó munkának és a zeneszámok egymásutánisága nem tekinthetõ közszolgálati mûsorkészítésnek”, tette hozzá az elnök.

Amennyiben az ORTT következetesen „a zene nem tartozik a közszolgálat körébe” álláspontját vallaná, úgy vizsgálatát és ítéletét az elsõsorban klasszikus zenét sugárzó MR3-Bartók adóra is ki kellene, hogy terjesztenie. Ezzel az állásponttal az ORTT egy ma már aligha érvényes társadalom- és kultúra koncepció alkalmazójaként jelenik meg. (Az osztrák ORF fiataloknak szóló adója az FM4 77,9 %-ban ad zenét, a spanyol RNE radio3 szintén fiataloknak szóló adója 83,8% -ban, míg a BBC Radio1 adója több, mint 90%-ban zene.)

 

(MR)