Északi szomszédunkban is bevezették a hazai zene minimumát. 

Mindössze nyolc rádióadó – köztük a közszolgálati rádió magyar adása – kapott kivételt az alól a szabályozás alól, amely megszabja a szlovákiai rádiókban közvetített „hazai” zene minimumát – jelentette be a fő szlovák médiahatóság a Frekvenciatanács (RVR) vezetése kedden Pozsonyban tartott sajtótájékoztatójukon.
Az áprilistól bevezetett szabályozás szerint a szlovákiai rádiókban sugárzott zenéből legalább 20, a jövő évtől pedig legkevesebb 25 százalékot kell kitegyen a hazai előadók aránya. A cenzus a közszolgálati rádió adásainál még szigorúbb, a szabályozás esetükben mától 30, 2017 januárjától pedig legkevesebb 35 százaléknyi hazai zenével számol. A vonatkozó előírás megszabja azt is, hogy a hazai előadók adásba kerülő szerzeményeinek legalább ötöde „új” azaz legfeljebb öt éves kell, hogy legyen.
A jogszabály vonatkozó kitételei szerint az számít hazai szerzeménynek, amelynek nyelve vagy legalább egy alkotója szlovák állampolgár vagy az volt, illetve az ország területén él vagy élt. Az előírás szerint a minimális arányba csak azok a hazai előadótól származó zeneszámok számolódnak bele, amelyek reggel hat és éjfél között hangzanak el.
Az új szabályozást annak megfogalmazásától kezdve élesen bírálta a kereskedelmi média, azon belül leginkább maguk a szabályozás által érintett rádióadók, utóbbiak közül tizenhat kért kivételt a jogszabály hatálya alól. A kérvényeket kedden bírálta el a médiahatóság, amelynek vezetője a testületi ülés után tartott sajtótájékoztatón bejelentette: a kivételt kérvényező rádióadók közül 8 kapott teljes körű kivételt, köztük a szlovák közszolgálati rádió magyar adása, a Pátria rádió is.
A keddi ülésen született döntés szerint két további rádióadó részleges kivételt kapott, ezek esetében a részlegesség arra vonatkozik, hogy nekik nem kell betartaniuk a cenzus az új hazai szerzeményekre vonatkozó részét. Hat kérvényezőnek elutasították a kérvényét, köztük a legnagyobb kereskedelmi adóknak és a szlovák közszolgálati rádió (Regina) regionális adásának is. Az összes most megítélt kivételt határozott időre adta meg a Frekvenciatanács, konkrétan az idei év végéig.
Az adott szabályozás betartását eddigi kapacitásaik kihasználása, illetve a hallgatók esetleges bejelentései alapján fogja ellenőrizni a médiahatóság, mondta Milos Mistrík, a Frekvenciatanács elnöke, az elbírálás eredményeinek ismertetése utáni sajtótájékoztatón.
A zenei cenzus bevezetését tavaly áprilisban kezdeményezte a szlovák kulturális minisztérium, amely azt a hazai zenei kultúra megjelenési lehetőségeinek biztosításával valamint annak identitás erősítő szerepével indokolta. A cenzus bevezetése nem számít egyedülállónak, hasonló szabályozás több európai uniós országban már korábbtól érvényben van.

(MTI)