Image"Hosszú hónapok küzdelme után Szerbiában leállították az önkormányzati tulajdonban lévõ, kisebbségi nyelven is sugárzó rádiók privatizációját. A negyvenéves Szabadkai Rádió egész napos magyar adásának sorsa azonban még mindig kétséges" – adta hírül a Duna Televízió Híradója.

 

A rádió jelenleg két frekvencián és öt nyelven sugároz, a magyar adás a 89,6 MHz-en hallgatható Szabadkán és környékén. Az átalakítás után azonban csak egy frekvenciájuk marad, ezen kell osztozniuk. A rádió vezetése a szerb alkotmányra hivatkozik, amely szerint a kisebbségek szerzett jogai nem csorbíthatók. Így középhullámon egésznapos magyar adást kívánnak sugározni.

Az átállással kapcsolatban Németh Ernõ, a Szabadkai Rádió magyar szerkesztõségének fõszerkesztõje elmondta: „A hallgatóink tábora rendelkezik olyan rádiókkal, amelyen fogható a középhullám". Az egésznapos magyar mûsorának megõrzéséhez azonban fel kell újítani Palicson az 1999-ben a NATO által lebombázott középhullámú adótornyot. „Nem csak az önkormányzattól számítunk eszközökre, hanem a tartománytól is, reméljük, megértésre találunk” – fejtette ki Németh Ernõ a hírmûsornak. Emellett természetesen interneten is továbbítják az adást.

A fennálló problémák rendezõdéséig az Újvidéki Rádió középhullámú adóján keresztül kezdik meg a szabadkaiak az egész napos magyar mûsor sugárzását. 

(radiosite.hu összeállítás – Beat)