Túl szabadszájúak voltak Balázsék? Nem megfelelő korhatár-besorolással ment a Class FM reggeli műsora január 11-én, egy héttel tovább lehet jelentkezni a rádiós műsorok támogatási keretére a Magyar Média Mecenatúra programban, és olvasható a Balassagyarmat 95.7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívása az NMHH honlapján. Az NMHH Médiatanácsának múlt heti ülésén született kiemelt határozatok szerint bírságok is születtek rádiós műsorrendi eltérések miatt.

Frekvenciapályázati és mecenatúrás döntések

A Balassagyarmat 95.7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási pályázat felhívásának végleges szövegéről is döntött a Médiatanács, amely csütörtöktől olvasható az NMHH honlapján. A korábban nyilvánosságra bocsátott tervezetre nem érkezett észrevétel, így a kiírás szerint a 18 ezer fős vételkörzet kereskedelmi hasznosítására a közzétételtől számított 35. napon lehet majd benyújtani a pályázatokat. A területen jelenleg nem szól rádió.

Az Abádszalók 89.2 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára érkezett ajánlattal kapcsolatban alaki hiányosságok pótlására szólítja fel a Médiatanács a pályázó Auris Média Kft.-t (Tisza-tó Rádió). A Vác 94.1 MHz pályázatára benyújtott két ajánlat tartalmi vizsgálata alapján a testület felvilágosítást kér mind a Magyar Múzsa Kft.-től (Mária Rádió), mind a World Média Kft.-től.

Március 24-éig hosszabbította meg a testület a rádiós műsorok támogatására már februárban kiírt idei pályázat első fordulójának beadási határidejét, így a pályázóknak több idő áll rendelkezésre, hogy az új elektronikus felület eredményes használatát elsajátítsák.

Záruló médiafelügyeleti eljárások

A Halas Rádió szolgáltatójára, illetve a gyomaendrődi Radio Sun adását működtető cégre 10-10 ezer forint bírságot szabott ki a testület, mert többek között kevesebb közszolgálati, közéleti, hír- és nemzetiségi műsort, szöveges tartalmat, magyar zenét sugároztak az előírtaknál, illetve a szerződéseikben vállaltaknál.

Induló médiafelügyeleti eljárások

Eljárás indul a Class FM Morning Show-jának január 11-ei adása kapcsán a műsorszám túl enyhe korhatár-besorolása miatt. A rádióműsort 12-es kategória helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni, és a déli, illetve reggeli órák helyett 21 óra után, illetve hajnali 5 óra előtt. A rádiós beszélgetés a 16 éven aluliak többsége számára félreérthetően, aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját, illetve pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, emellett a műsorszámban durva trágárság is helyet kapott.

Hatósági eljárások kezdődnek nyolc helyi közösségi rádió szolgáltatóival szemben is, mert a vizsgálatok szerint tavaly vélelmezhetően nem teljesítették a magyar zene arányára a médiatörvényben előírt rendelkezéseket. A kvótakötelezett rádióknak az éves zenei műsoridejük legalább harmincöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítaniuk, és a közzétett magyar zenének éves átlagban legalább a negyede öt évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei műnek vagy hangfelvételnek kell lennie. Az eljárások az Európa Rádió debreceni, kisújszállási, sátoraljaújhelyi és szegedi szolgáltatásait, valamint a Szent István Rádió hatvani, sátoraljaújhelyi, törökszentmiklósi és tokaji rádióit érintik.

Tagdelegálás a Közszolgálatiérték-testületbe

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapon belül újonnan megalakuló Közszolgálatiérték-testület tagjának Koltay András Médiatanács-tagot választotta meg a Médiatanács. Az új grémium – a médiatörvény 100/B. §-ában meghatározott – közszolgálatiérték-tesztelést koordinálja majd, azaz a közszolgálati médiaszolgáltató szolgáltatásainak közszolgálati jellegét és értékét, valamint a médiapiac sokszínűségére gyakorolt hatását vizsgálja és ellenőrzi. A testületbe a Médiatanács-tagon kívül még a Közszolgálati Testület és a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma delegál egy-egy képviselőt. Jogorvoslati fóruma a Másodfokú Testület lesz, amelyet az előbbi három szervezet elnökei alkotnak.

(RADIOSITE.HU)