7+1 trükköt mutatunk a jobb szervezettségért, hogy jusson idő a Pitbullokra! 

Ismerős az érzés, amikor csak gyűlik feladat, de az idő fogy? Most mutatunk néhány megoldást.
Reggel egy interjú, majd két reklám, aztán egy sajtótájékoztató, meg kellene vágni egy pályázatos műsort, később összerakni a tervet egy ügyfélnek, aztán csak arra nem marad jóformán időd, de főleg erőd, hogy beülj adásba, a saját műsorodba.

Van azonban néhány trükk, amivel segíthetsz magadon, aztán a Jóisten is megsegít.


1. Tervezd meg a napod!

Az első és talán legfontosabb tanácsunk, hogy érdemes még előző este megtervezni a következő napunkat.

Írj egy listát, vezess egy online naptárat, de a lényeg, hogy jegyzeteld le a teendőidet, mert csak így válik láthatóvá a napi penzumod. Én régi határidőnaplót használok – de ez csak az egyéni aberrációm -, erre már vannak nagyon jó applikációk, például ez vagy ez

Próbálj meg valahogy úgy priorizálni, hogy lásd előre, hogy mennyi időt kell rászánnod az adott feladatra.

Ne tervezz túl sokat, és hagyj elég időt mindenre! Sőt, a nagyobb feladatokra hagyj extra időt, hogy az esetleges gikszereket is lazán kezelhesd. Ja, és mindig húzd át a megoldott feladatokat, mert olyan jó érzéssel töltenek el, mintha fizetésemelést kapnál (tudom, ismeretlen érzés).
2. Tömbösítsd az időd!

Ennek egy hetyke kis falinaptár is adhatja az alapját. Hogyan?

Feltűzöd a falra és előre kijelölsz rajta olyan blokkokat, tömböket, aminek időkeretére betűzöl egy-egy nagyobb feladatot.

Csak elsőre tűnik ördöngösségnek – mivel előre betervezed a nagyobb feladatot, így jut időd felkészülni agyban vagy kellékben a teendőkre. Ez jól jöhet, ha mondjuk egy pályázatos műsort kell megvágnod, például a gyümölcsfák metszéséről.

Apró trükk: indíts egy visszaszámlálót, ha elkezded a megvalósítást, és iktass be több szünetet egy-egy blokk végrehajtásánál.


3. Legyen egy napi rutinod!

Ha van egy ilyened, akkor minden nagyon olajozottan mehet. Persze ettől csak egy jobb van, ha van egy lottóötösöd – akkor bármilyen napi rutinod lehet. 

A rutin viszont veszélyes, mert abból jön a kiégés, amire hál’istennek van megoldás.

4. Szervezz!

Ne csak papìron és listákon, hanem a környezetedben is! 

Áldozz hetente egy előre beszerkesztett időblokkot arra, hogy rendszerezd környezetedet. Próbáld a következő hat hónapban egyre ergonomikusabbá tenni a szerkesztőségi munkaállomásodat, a stúdiót a technikusoddal együtt, vagy az otthoni kis stúdiódat.

5. Fókuszálj!

Próbálj csak egy feladatra összpontosítani!

Lépj ki egy kicsit az internet szövedékes hálójából, lődd le egy kicsit a Facebook-ot (én még mindig viaskodom magammal, hogy hasznos-e, ha műsorvezetés közben pörög a fal).

Hasznos trükk lehet, hogyha blokkokba rendezed az idődet egy adott feladat alatt, így hagysz kis ablakokat, amikor böngészel, vagy a családdal beszélsz jutalmul (erre megoldás lehet az íróktól átvett Pomodoro technika).

6. Kérj segítséget!

Nem csinálhatsz mindent egyedül. Kérd meg a kollégákat, ha elúsztál. Ha van kollégád, vagy jó rábeszélőkéd.

7. Légyen időd magadra!

Szükséged van egy kis „én-időre”. 

Vedd elő 2. pontot, és tessék beírni magadnak a héten legalább két „én-időt”, amikor sorozatozol, örömmel hallgatsz más rádiókat, zenéket, vagy csak meditálsz egyet lótuszban, egy üres tér közepén.
+1. Bónusz

Az elmúlt heteket arra szántuk, hogy rendbe tegyük a mobilunkat. Akkor most tegyük a másik felét is rendbe! Szinkronizáld az összes kalendáriumodat az okostelefonoddal! Állíts be több emlékeztetőt az események előtt, hogy ráhangolódj a feladatra testben és lélekben egyaránt!
Kellemes porciózást kívánok, és okosabban osszátok be az időtöket, mint én szoktam! Addig jöhetnek a tippek, Ti hogyan váltjátok meg a világot nap, mint nap.
(Mikos Ákos – Felhasznált források: briantracy.comTopUniversities)