Tippek, trükkök a hatékonyabb használathoz. 

Több lehetőség is a kezünkben van, hogy építsük meglévő, vagy új közönségünket a Facebook segítségével. 
Egy ideje Facebook rajongói oldalaknak is elérhető a Facebook Live!, vagyis az élő videó streamelés lehetősége. Ezzel a lépéssel a közösségi oldal egyértelműen a YouTube-tól, de főleg a Periscope-tól, a podcastek és otthoni „rádiós” tartalmak üdvöskéjétől szeretné elszívni a levegőt.

Evan Dashesky, a PC Mag szakértője egyenesen addig megy el kommentárjában, hogy ez az újítás rövid távon a talk rádiók halálát is okozhatja.

Persze, ha okosan forgatjuk, akkor a szebbik részét is megnézhetjük ennek a világnak, úgyhogy nézzünk néhány megoldást, hogyan lehet a javunkra fordítani a Facebook Live!-ot:

1.
Speciális interjúk
Ha a reggeli műsorotoknak különleges vendége van, kérd meg, hogy maradjon még 20 percre és válaszoljon a kérdésekre, vagy hívj be egy szakértőt mondjuk helyi parkolási ügyekben és válaszoljon a kérdésekre egy moderátor kolléga segédletével. 
Több előadó, zenekar médiaturnéja egyszerűen nem fér bele a műsorfolyamba? Rendezz egy  eseményt, beszélgess az ismert emberekkel adáson kívül, és a Facebook Live-on közvetített interjú kibővített változatát engedd később adásba. 

A hallgatók hálásak lesznek az aktualitásért, az exkluzivitásért, de főleg azért, ha hasznos tartalmat kapnak.

2. Kitelepülések

Ha valamelyik műsorotok egy különleges helyen vendégeskedik, ne féljetek megmutatni. Sokszor itt is mehet az élő stream plusz tartalomforrásként, amit alkalomadtán az ügyfeleknek is lehet ajánlani. Egy médiatörvénytől mentes beszélgetés, egy könnyed üzletbejárás, mind olyan kontent lehet, amit egy rádió élvezetesen tálalhat az interneten keresztül. 

Ha zenés eseményen vagy, ne félj megmutatni mi történik.

3. Minikoncertek

Kérd meg a legmenőbb helyi bandát, vagy a nálad vendégeskedő zenészt, esetleg rádiód DJ-jét, hogy adjanak egy rövid set-et. Igazi csemege válhat belőle.4. Speciális zenei műsorok

Van olyan zene, amit nem mersz leadni, vagy még tesztelnéd? Bár, még nem tisztázott a Facebook Live! szerzői jogi háttere, de amíg nem tiltott, használható. Szervezz alternatív kívánságműsort!
Igazi azonnali üzenetekkel, rizikómentes dalokkal.

5. Sport, sport, sport!

A sportriporteredet hívja fel Hajdú B. István infóért, annyira jó? Adj neki teret! A város kedvenc csapatának meccsét közvetítse ő a Facebook-on. Készítsen interjút a partvonal, vagy medence mellől.

Kommentálják a BL meccseket a legjobb műsorvezetőid! Egy nem a TV közelében ülő hallgatónak ez igazi kincs lehet.

Ez csak néhány a rengeteg lehetőség közül, amivel több hallgatót nyerhetsz meg magadnak, amivel szélesítheted rádiós márkádat a világhálón.

Ráadásul az ilyen jellegű tartalom intimebb élethelyzetet teremt a műsorvezetőid és a közönség között, amivel olyan embereket is elérhetsz, akiket eddig nem. Sőt, amíg a rádiódnak vannak fizikai korlátai, ezzel az eszközzel a földrajzilag távolabb lévő rajongóidat is elérheted.
Ha van már tapasztalatod a Facebook Live!-ról, akkor oszd meg a Facebook oldalunkonvagy küldj egy időpontot, mikor leszel legközelebb Live!, és mondd el ott!

(Mikos Ákos)