ImageJóváhagyta a digitális rádiós és televíziós mûsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságának megszerzésére irányuló pályázati kiírás dokumentációját az Országgyûlés eseti bizottsága, így a Nemzeti Hírközlési Hatóság még ebben a hónapban kiírhatja a pályázatokat.

 

Digitális rádiómûsor-szórás
A DAB a digitális technika nyújtotta elõnyök révén korszerûsíti a rádiózást. Jelentõsen eltér a hagyományos analóg mûsorszóró eljárástól, CD-közeli hangzást és megbízható vételt biztosít még kedvezõtlen terjedési körülmények között vagy autózás közben is, ha a megfelelõ adóhálózat rendelkezésre áll.

Márton György NHH-szóvivõ szerint két pályázatot írnak ki az öt digitális televízió mûsorszóró hálózat, valamint a digitális rádió mûsorszóró hálózat üzemeltetési jogosultságára. A szolgáltatási jog 12 évre szól majd, és idén elindulhatnak az új szolgáltatások. A földfelszíni televíziós mûsorszórásnak két multiplexen 2008-ban kell beindulnia, a harmadikon a nyertes pályázó mobiltévé (DVB-H)
szolgáltatást is nyújthat.

A rádiós multiplexen is idén kell megkezdeni a mûsorszórást. Itt az MR az egyetlen tartalomszolgáltató, amely indulhat az üzemeltetésre kiírandó pályázaton, és Such György elnök már többször nyilvánossá tette, hogy ezt meg is teszi.

A televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell kiszolgálniuk, és a rádiósnál is ez a követelmény. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett idõpontja 2014 vége.

(forrás: MR1