Sok képzés létezik, de csak egy lehet igazán hasznos. 

Van bőven lehetőségünk jobbá tenni rádiós tudásunkat. Kezdjük egy alapigazsággal: Magyarországon nem képeznek rádiósokat. Árnyaljuk egy kicsit a képet: Magyarországon nem képeznek „direktben” rádiósokat.
Több egyetemen is találkozhatunk Kommunikáció és médiatudomány szakkal, de ezek egyikében sem kifejezetten rádiósokat képeznek. Másabb a helyzet, ha az egyetem rendelkezik egy médiaműhellyel, vagy egy olyan stúdióval, mint például korábban a Nyíregyházi Főiskola esetében (most már Nyíregyházi Egyetem, Campus Rádió). A hazai kommunikációs képzésről itt olvashatsz.

Jól mutatja a magyarországi képzés sajátosságát, hogy rákeresve a műsorvezető képzésre egy ilyen listát kapunk. Hasznosnak nem mondanám!
Online kurzusok

Ha tudunk angolul, akkor egy viszont kinyílik a lehetőségek tárháza előttünk, ami a rádiós tanulást, vagy fejlődést illeti.

A híres Massachusetts Intitute of Technology egy ingyenes online kurzust indított, amit két részre osztottak sok határterülettel megtűzdelve. A kurzus első részét itt éred el. 

Egy ettől többet adó – és többet kérő – képzés ez. Ez az amerikai kurzus az American Broadcasting School gondozásában jelent meg. Ha szeretjük érezni a bőség zavarát, akkor ezt a válogatást ajánlom, ahol a legmenőbb amerikai egyetemek online kurzusairól kapunk egy remek listát.

A végére két online kurzust ajánlok, amelyek határ területeken jöhetnek jól, és amelyekkel jól építhetjük online jelenlétünket. Ebben az online újságírásból okulhatunk, több modulban, míg itt a videós technológiákról tanulhatunk.
Mindezek mellett rengeteg könyv is segít minket, megannyi e-book, amelyek remek kiindulási pontokat jelenthetnek az alapokról kezdőknek, vagy a fejlődni vágyóknak.
Jó tanulást, és jelezzetek vissza bátran, ha kimaradt valami, vagy hasznos volt valamelyik kurzus!
(Mikos Ákos)