A Médiatanács 91,8 millió forinttal támogatja a helyi és körzeti rádiós műsorokat.

A Médiatanács legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a Magyar Média Mecenatúra programon belül 34 helyi rádiós hír-, közérdekű szolgáltató illetve tematikus magazinműsor gyártásához járul hozzá 91,8 millió forinttal. A hatóság a pályázat eredményeit ma tette közzé honlapján. 
A Médiatanács a közszolgálati hír- és magazinműsorok támogatására kiírt pályázatát a nagy érdeklődésre tekintettel 2014-ben is meghirdette, így az év folyamán összesen 300 millió forintra számíthatnak a helyi és körzeti rádiók. Idén még három fordulóban lehet pályázatot benyújtani, biztosítva ezzel az állandó forrást a rádiók számára.
Az első fordulóban a szolgáltató magazin kategóriában 15 műsorszám jutott 46 milliós támogatáshoz, 4 tematikus magazinműsor kapott 8,7 millió forintot, helyi vagy körzeti híreket közlő műsorok készítésére pedig 37,1 millió forintot ítélt oda a Médiatanács 15 hírműsornak. 
Az első fordulóban a csütörtökön meghozott döntés szerint a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott szolgáltatók között található a Civil Rádió, a Korona FM 100, a Klubrádió, Rádió Dabas, a Lánchíd Rádió, a Rábaköz Rádió, a Mária Rádió, a Klasszik Rádió 92,1, az Inforádió, a miskolci Csillagpont Rádió, a debreceni Európa Rádió, a Bajai Rádió, a veszprémi Méz Rádió és a pécsi 90,6 Rádió 1, a Nyugat Rádió, a Csaba Rádió. Sikeresen pályázott a 90,9 Jazzy, a paksi Fortuna Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, a gyomaendrődi Rádió Sun, a Rádió Szentendre, a Szent István Rádió, a kisvárdai VárFm Rádió valamint a jászberényi TRIÓ-Rádió is. 
A támogatott közszolgálati rádióműsorok készítői a vételkörzet eseményeivel foglalkozó, valamint sporthíreket is közlő hírműsorok esetén adásonként legfeljebb 9 ezer forintos támogatáshoz jutnak, a műsorral heti 5 alkalommal kell jelentkezniük egy éven át. A heti vagy napi rendszerességgel jelentkező minimum 30 perces szolgáltató magazinokért és tematikus magazinokért 45-45 ezer forintos támogatásban részesülnek a szolgáltatók, a műsorszámokat szintén egy éven át kell sugározniuk. Az időtartamba beleszámíthatóak a riportok, tudósítások, helyszíni bejelentkezések és stúdióbeszélgetések. 
A Médiatanács a 2011 óta meghirdetett RADIOALLANDO elnevezésű pályázatain a helyi és körzeti rádiók eddig összesen 333 műsorát finanszírozta 933 millió forint értékben. A következő fordulóban megítélhető támogatás összege több mint 75.039 millió forint. 

(RADIOSITE.HU)