Kapott egy utolsó esélyt a durván eladósodott országos kereskedelmi rádió.  

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hétfőig várja, hogy a NeoFM rádió vezetése elfogadja a hatóság mentőcsomagjában foglalt feltételeket, amelyek szerint elengednék a tartozás késedelmi kamatait, mintegy 40 millió forintot, és kedvező lehetőséget adnának az adósság törlesztésére.

Az NMHH Szóvivői irodájának közleménye szerint a Médiatanács pénteken kézbesítette határozatait az FM1 Zrt. médiavállalkozásnak.

Mint írják, a Médiatanács végzése világossá teszi, hogy nem méltányolható az üzleti vállalkozásként működő kereskedelmi rádió tulajdonosainak javaslata, miszerint tetemes – azaz több mint 750 millió forintos – kötelezettségük kétharmad részéről, 540 millió forint rendezésének időpontjáról és módjáról jelenleg nem kívánnak megállapodni.

A testület úgy ítéli meg: a rádió tulajdonosainak szándékairól sokat elárul, hogy a horribilis kötelezettségből mindössze 46 millió forintnyi tartozást törlesztetnének.

A közlemény kitér arra: a médiaszolgáltatási szerződésben foglaltakkal szemben a rádió tulajdonosai csaknem egy éve nem biztosítják a 153 millió forint összegű bankgaranciát, és több mint fél éve egyáltalán nem fizetnek médiaszolgáltatási díjat. A Médiatanács az elmúlt év során hét alkalommal biztosított fizetési könnyítéseket a rádió fennmaradása érdekében.

A kommüniké szerint, ha a tulajdonosok visszautasítják a mentőcsomagot, úgy ezt a testület nem tudja másként értelmezni, mint hogy a tulajdonosok üzleti érdekei azt kívánják: tetemes adósságot hátrahagyva maguk készítsék elő a NeoFM bezárását.

Auer János, a Médiatanács tagja június 6-án jelentette be: a sokadik segítség után újabb mentőcsomagot kap a NeoFM rádiót működtető FM1 Zrt.

(MTI)