A HEROE szerint tönkretehet egyes rádiókat a módosított reklámadó.

A HEROE (Helyi Rádiók Országos Egyesülete), mint a legnagyobb taglétszámú rádiós szakmai és érdekvédelmi szervezet, az alábbi közleményben hívja fel a figyelmet a tervezett reklámadó negatív hatásaira, amelyek közvetlenül érintenék a vidéki rádiós piacot:
 
A helyi (vidéki) rádiók éves árbevétele nem éri el a reklámtörvényben jelenleg szereplő minimális összeghatárt, az évi nettó 500 millió forintot. A helyi rádiók költségvetése ennél jóval alacsonyabb, hiszen a bevételük csak minimális részben ered a nemzetközi reklámügynökségektől, a hirdetőik jellemzően a helyi vállalkozók.
 
A HEROE elnökségének véleménye szerint amennyiben a reklámtörvényt kiterjesztik a nettó 500 millió forint alatti árbevételű rádiókra is, úgy azzal kell számolni, hogy lesznek olyan médiavállalkozások, amelyek nem bírják vállalni a plusz terhet, a gazdálkodásuk ellehetetlenül, és lemondanak a médiaszolgáltatási jogosultságukról.
 
Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy ezek a vállalkozások szinte 100%-ban magyar tulajdonú, mikro- és kisvállalkozások. Egy olyan médiatípusról beszélünk, amely szinte kizárólag csak a reklámbevételből tartja el magát, ezért a reklámadó közel a teljes árbevételét érintené.
 
A TNS-Hoffmann/Mediameter legfrissebb kutatásai szerint 7,4 millió 15 évesnél idősebb ember hallgat heti rendszerességgel valamilyen rádiót. A helyi rádiók pedig tartalmuk miatt jellemzően erősek a saját városukban, a kimutatások szerint minden második megyeszékhelyen a helyi rádió elérése megelőzi valamely országos csatornáét. Nem utolsó sorban pedig a helyi rádiózás mindenhol a helyi közélet és politika lényegi terepét jelenti.
 
Továbbá felhívjuk a figyelmet arra is, hogy ma már a magyar tulajdonú helyi érdekeltségű rádiók egyértelmű versenytársai azok a globális, külföldi tulajdonú online vállalkozások is (pl. Google, Facebook), melyek továbbra is adómentesen tudják majd az országból kijuttatni a profitjukat. Ez gyakorlatilag behozhatatlan versenyhátrányt jelent egyesületünk tagjainak.
 
Az egyesület továbbá kéri a jogalkotót, hogy nekik is adjon lehetőséget a szakmai egyeztetésre.

(RADIOSITE.HU)