Megszűnt a debreceni Max, elhallgat szombaton a dunaújvárosi El-Do és bizonytalan a győri Kék Duna jövője is. 

Mindössze 11 óra 38 percet élt meg 2013 augusztusából a népszerű debreceni helyi rádió, a Rádió Max, ugyanis több mint 7 év működés után lekapcsolták adójukat a 106.0 MHz-es frekvencián a hónap első napján, nem sokkal dél előtt. Elhallgat az El-Do Rádió dunaújvárosi adása is, és nem sok remény maradt arra sem, hogy folytathassa Győrött a Kék Duna Rádió.
Hallhatólag minden előjel nélkül került lekapcsolásra a Rádió Max, mindössze egy szűkszavú közleményt adtak közre utólag a Facebookon, a megszűnés tényét megerősítendő: „A Rádió Max műsorszolgáltatási szerződése lejárt, amelyet a Médiatanács nem hosszabbított meg. Újabb ideiglenes hosszabbításra sem kaptunk lehetőséget, így több mint hét év után, augusztus 1.-én 11.38 perckor nem kis szívfájdalommal lekapcsoltuk az adót, hogy ne kövessünk el jogsértést. 2668 napon keresztül voltunk az éterben.

Köszönjük mindenkinek az elmúlt éveket, a sok szép pillanatot és emléket! A frekvenciát a későbbiekben pályáztatják és akkor jövünk újra!!!”
A poszt alatt számos hallgató adott hangot felháborodásának. Azért kellett elhallgatniuk, mert a 2006-ban 7+5 évre elnyert műsorszolgáltatási jogosultság 5 éves meghosszabbítását nem szavazta meg a Médiatanács. A debreceni 106.0 MHz-es frekvencia újrapályáztatása egyébként folyamatban van, a tenderen a Maxon kívül azonban még három másik cég is versenyben van a kereskedelmi koncesszióért. 
Tóth Sándor, a rádió tulajdonosa a Hajdú Online-nak elmondta, hogy bízik abban, hogy ők térnek vissza ezen a hullámhosszon. Hozzáette: „mivel az eljárás meglehetősen lassú, ez legkorábban a jövő év elején történhet meg.”
A rádió pár éve egyébként tokaji és sárospataki frekvenciákkal is rendelkezett.
Nemcsak egy maradhat
Jelenleg a korábban megszűnt FM95 utódja, a 104.6 Best FM az egyedüli helyben készített kereskedelmi rádió a cívis városban, de a minap bejelentették: október elejétől ismét szólni fog a 95.0 MHz-es frekvencia is, a sávon a Debrecen Városi Televízió Kft. indít majd egy új adót Korzó Rádió néven.
Széles Tamás, a cég vezetője múlt hét kedden írta alá a műsorszolgáltatói szerződést a médihatósággal. Az ügyvezető igazgató a dehir.hu helyi hírportálnak azt nyilatkozta: „ez a rádió abban fog különbözni a többi kereskedelmi rádiótól, hogy erőteljesebb hírblokkokra és sok információszolgáltatása épül majd, a legjobb zenékkel kiegészítve.”
Viszhall, El-Do Rádió
E hét szombatig él a dunaújvárosi kereskedelmi rádió 7+5 éves, már lejárt, eddig ideiglenesen „toldozgatott” jogosultsága, a további működést azonban nem tette lehetővé a médiahatóság, mivel a közeljövőben a tavalyi sikertelen tender után egyelőre nem pályáztatják meg a 93.1 MHz-es frekvenciát.
Balogh Tamás programigazgató az InfoDunaújvárosnak elmondta, hogy tudomásul veszik a hatóság döntését, ám keresik a lehetőséget, hogy újból megjelenhessenek a dunaújvárosi éterben.
Kiemelte: „a társaságnak van műsorszolgáltatási jogosultsága Dunaföldvár térségére is (FM 97.4 – a szerk.), ott mindenképpen folytatjuk a műsorkészítést.”
A másik dunaújvárosi kereskedelmi csatorna, a Rádió 24 adásban búcsúzik majd a megszűnő vetélytársától, ahogy ez ebben a promóban is hallható.
Maradt Székesfehérvár és Mosonmagyaróvár
Igencsak lecsökkent az elmúlt hónapokban a Kék Duna Rádió által elért lakosságszám, ugyanis Komárom-Esztergom megyében mindhárom jogosultságuk megszűnt, Esztergomban most a Magyar Katolikus Rádió, Tatabányán a Lánchíd Rádió, Komáromban pedig a Forrás Rádió szól helyettük.
Most veszélybe került a győri adás is, a 91.5 MHz-es frekvenciát ugyanis egyelőre kereskedelmi jogosultságként biztosan nem pályáztatja meg a médiahatóság.
A csatorna a Facebook-on jelentette be a várható megszűnést, nem kizárva annak lehetőségét, hogy Stereo FM (RiseFM) által elnyert – még el nem indított – 96.4 MHz-es frekvencián folytatnák a jogosult cég megvásárlásával, azonban ennek valószínűsége piaci pletykák szerint nem túl nagy.
A Kék Duna Rádió a jelen állás szerint biztosan folytatja – és tavalyelőtt megkötött 7+5 éves szerződésekkel még évekig szólhat – Mosonmagyaróváron és Székesfehérváron, illetve online is.
(RADIOSITE.HU)