40%-os magyarzene arány, szubjektív pontozás?

„Kevesebb kötöttség, több zene″ mottóval három budapesti kereskedelmi rádiós frekvencia pályáztatását kezdte meg a műsorszolgáltatási engedélyek lejártával a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – mondta a tanács szóvivője csütörtöki tájékoztatóján, Budapesten.

A frekvenciákon jelenleg a Klubrádió (95.3), a Rádió 1 (103.9) és a Juventus Rádió (89.5) sugározza adását, ideiglenes, a pályáztatás lezárultáig alkalmanként 2 hónapra igényelhető engedélyhosszabbítással (a frekvenciák már tavasszal lejártak). 

Az értékelés szabályai alapján összesen 72 pontot lehet majd elérni a pályázati ajánlattal, melyből maximum 20 pontot ér a médiaszolgáltatási díj, 47 pontot a műsorterv, 3 pontot a médiaszolgáltatási tapasztalat és 2 pontot a kiegészítő szolgáltatás vállalása. A felhívás-tervezetek alapján a Médiatanács zenei rádiókat akar, ugyanis ha a zenei műsorszámok aránya 60% fölötti, azért már önmagában 10 pont jár.

A tanács a magyar zenét is pontozza: 37% alatti magyarzene-arányra nem lehet pontot kapni, 37 és 40% között 2 pont, 40% felett pedig 5 pont jár a pályázati ajánlat elbírálásakor. 

Van egy szokatlan értékelési szempont is: 12 pont jár a benyújtott műsorterv szubjektív megítélésére.

Kiricsi Karola a Médiatanács szerdai döntését ismertetve elmondta: a testület a pályázatok tervezetét fogadta el, amelyekről 30 napon belül közmeghallgatást tart, a végleges pályázatokat azt követően írja ki.  

A pályázatoknak augusztus végéig kell beérkezniük. A végső döntést hátráltathatja, ha például hiánypótlásra kell felszólítani a jelentkezőket – mondta a szóvivő. A frekvenciákon jelenleg sugárzó rádiók addig ideiglenesen működhetnek. 

A pályázati felhívás-tervezeteket az alábbi linkeken érheti el (PDF formátumban):

Budapest – FM 89.5
Budapest – FM 95.3
Budapest – FM 103.9


(forrás: MTI, RADIOSITE.HU)