Jelentősen nőtt a fővárosi rádióhallgatók száma az év elején.

A februári rádióhallgatottsági mérés szerint az elsődleges napi hírforrás a rádió. A hallgatottság stabil, jelentős változások nem történt – derül ki a TNS-Hoffmann – Mediameter konzorcium 2014. december – 2015. februári időszakra vonatkozó kutatási eredményeiből.

A napi hírek megismerésének csatornája jellemzően a rádió: a megkérdezettek 46 százaléka számolt be róla, hogy egy átlagos napon a rádióból hallja először a legfrissebb híreket. A rádiót a televízió követi, 36 százalék nevezte meg a napi rutin legelső hírforrásaként. Az internetet illetve a nyomtatott sajtót kevesebb, mint a megkérdezettek hatoda említette.
A februári mérésben megkérdezettek 52 százaléka még otthon, felkelés után értesül a legfrissebb hírekről, 11 százalék úton a munkahelyre, iskolába stb. Összességében a válaszadók háromnegyede még a délelőtt folyamán tudomást szerez a legfontosabb aktuális eseményekről.
A 2014. december és 2015. február közötti kutatási hullám adatai szerint egy átlagos napon csaknem 5,9 millióan hallgattak rádiót; ez jóval meghaladja az egy évvel korábbi értéket (5,1 millió fő).
Az utóbbi három hónapban a Class FM-et a 15 éves és idősebb korosztályok körében naponta átlagosan 2,5 millióan hallgatták; a második Kossuth Rádió 1,8 milliós, a harmadik Petőfi 1 millió alatti napi átlagos hallgatótáborral rendelkezik. Félmilliós feletti napi hallgatottsági értékeket még – az országos lefedettséggel egyébként nem rendelkező – Music Fm (646 ezer fő) és az országosan fogható Dankó Rádió (520 ezer fő) produkál. A rádiók élmezőnye a sorrend tekintetében az utóbbi időben keveset változott.
A fővárosban a Class FM-et a Kossuth Rádió, illetve a Music Fm követi. Utánuk fej-fej mellett áll az Info, a Petőfi és a Juventus. Budapesten a rádiók megőrizték, illetve enyhén növelték is hallgatottságukat az elmúlt hónapok során. Egy évvel ezelőtt összesen 490 ezer 18 és 49 év közötti budapesti hallgatott rádiót átlagosan: ma ez a szám 556 ezer fő, tehát jelentősen bővült a rádióhallgatók száma a fővárosban.

Részletes adatok:

 
LETÖLTÉS (PDF)

(RADIOSITE.HU)