Megérkeztek a szeptemberi GfK-Ipsos hallgatottsági adatok. 

Szeptemberben a 15 év feletti magyar lakosság 72,4 százaléka, vagyis több mint hatmillióan hallgattak rádiót egy átlagos napon. Az első őszi hónapban a Class FM-et hallgatták a legtöbben.

Úgy tűnik, a nyári szabadságról visszatérve nem csökkent a lakosság rádióhallgatási kedve, hiszen ez az első őszi hónapban is megközelítette a nyár folyamán mért napi 4 órát. Külön érdemes kiemelni a 15-49 éves korosztály rádióhallgatásának intenzitását, hiszen a rádiók e korosztályban mért szeptemberi elérése megközelítette a nyári sportesemények – így például a Nyári Olimpiai Játékok – alatt mért kiemelkedő eredményeket. Szintén érdekes összefüggés, hogy a munkás hétköznapok visszatérésével a rádiók hétvégi elérése némiképp ugyan csökkenő tendenciát mutat, amit az intenzívebbé váló hétköznapi rádióhallgatás egyértelműen kompenzált.

Az iskolakezdés, és a munkába való visszarázódás folyamatát támasztja alá a rádiót hallgatók számának reggel 6 és 9 óra között mért erőteljes növekedése is 2012 szeptemberében, ami fokozottan jellemző a munkába vagy iskolába igyekvő 15 és 49 év közötti korosztályra, illetve a férfiakra.

A népszerűségüket őrző hétköznap reggeli és délelőtti idősávok hallgatói között is érdemes különbséget tenni: a kutatási eredmények tanulsága alapján az 50 év felettiek reggel 6 óra környékén, általában egy órával korábban bekapcsolódnak valamely rádió adásába a 15-49 évesekhez képest, akik közül legtöbben 7 óra után kísérik figyelemmel a már megszokott reggeli rádióműsorokat.

Módszertan

Kutatási adatok:

  • Adatfelvétel ideje: 2012. szeptember 1-14., napi egyenletes almintán
  • Módszertan: hibrid: telefonos (CATI), részben online (CAWI) 
  • Mintanagyság: 2.000 fő

Mintaelemszámok, hibahatár: az ábrákon jelölve!


Adatok 

LETÖLTÉS (PDF) 

(forrás: Ipsos-GfK)