Megérkeztek a júliusi országos GfK-Ipsos hallgatottsági adatok. 

2012 júliusában ismét több mint hatmillió magyar hallgatott rádiót a 15 év feletti korosztályból. Ez azt jelenti, hogy a rádiók a vizsgált lakosság 71,2 százalékát elérték adásaikkal. A nyári hónap során az átlagosan rádiózással töltött idő elérte a napi 4 óra 10 percet.

A GfK és az Ipsos országos hallgatottságmérésének eredményei szerint rádióhallgatás szempontjából továbbra is a reggeli–délelőtti idősávok a legkedveltebbek. A hajnali 4 és déli 12 óra közötti időszakra esik – szinte percnyi pontossággal – a lakosság összes rádiózással töltött idejének a fele. Ezen belül is a legnépszerűbb a 9 és 11 óra közötti időszak.

Ha aszerint elemezzük a rádióhallgatókat, hogy inkább hajnal 4 és déli 12 óra közötti, vagy inkább az ezen kívüli időszakban rádióznak, akkor a vizsgált lakosságban némileg több olyan személyt találunk, aki rádiózással töltött idejének zömét a délelőtti időszakra időzíti.

Ugyanakkor érdekes különbségeket találhatunk, ha kisebb csoportok rádiózási szokásait is elemezzük. A fiatalok (15-29 éves korosztály) esetében a helyzet más. Ők sokkal jobban szeretnek rádiózni a délutáni, esti időszakban. Tanítási időszakban feltehetően az órák, nyári időszakban valószínűleg a megváltozó és későbbre tolódó napi időbeosztásuk miatt. A délelőtti rádiózás leginkább az aktív 30-49 éves korosztályra jellemző. 

A nemek közül a férfiak, lakóhely szerint leginkább a megyeszékhelyen lakók hívei a reggeli, délelőtti rádiózásnak.

Módszertan


Kutatási adatok:

  • Adatfelvétel ideje: 2012. július 1-14., napi egyenletes almintán
  • Módszertan: hibrid: telefonos (CATI), részben online (CAWI) 
  • Mintanagyság: 2.000 fő

Mintaelemszámok, hibahatár: az ábrákon jelölve!


Adatok 

LETÖLTÉS (PDF) 

(forrás: Ipsos-GfK)