Megérkeztek a augusztusi országos GfK-Ipsos hallgatottsági adatok. 

2012 augusztusában a 15 év feletti hazai lakosság 71,5 százaléka hallgatott rádiót egy átlagos napon. Az utolsó nyári hónap során a rádiózással töltött idő átlagosan elérte a napi 4 óra 7 percet.

A 15-49 éves korosztályban a nyár utolsó hónapjában volt tapasztalható a legmagasabb átlaghétköznapi hallgatottság 2012-ben. Ez azt jelenti, hogy e korosztály majdnem 80 százaléka hallgatott bele valamely rádió műsorába egy átlagos augusztusi hétköznapon. A magas hallgatottság hátterében valószínűleg az olimpiai játékok iránti fokozottabb érdeklődés is szerepet játszott, amire sok rádió igyekezett kiemelt figyelmet fordítani.

A hétköznapokra jellemző napi rádióhallgatottsági görbe is kicsit másképpen alakult a korábbi hónapokkal összehasonlítva: a 15 évnél idősebbek körében a napi csúcspont kissé eltolódott a korábban megszokott 8:00-10:00 közé eső idősávról a délelőtt 10:00-11:00 közé eső időszakra. Ez a tendencia a fiatalabbak (15-49 évesek) esetében még jobban érvényesült: 10 és 11 óra között a célcsoport 30 százaléka hallgatott rádiót, ami kiemelkedőnek tekinthető ebben az idősávban.

Ugyanez figyelhető meg a hétvégi napokat illetően is: magas hallgatottság volt jellemző mind a teljes célcsoportot (15+), mind a fiatalabb (15-49) korosztályt tekintve.

Módszertan


Kutatási adatok:

  • Adatfelvétel ideje: 2012. augusztus 1-14., napi egyenletes almintán
  • Módszertan: hibrid: telefonos (CATI), részben online (CAWI) 
  • Mintanagyság: 2.000 fő

Mintaelemszámok, hibahatár: az ábrákon jelölve!


Adatok 

LETÖLTÉS (PDF) 

(forrás: Ipsos-GfK)