Megérkeztek a júniusi hallgatottsági adatok! 

 2011. júniusában az előző hónaphoz hasonlóan a rádiók által elért közönség aránya már stabilan 73 százalékot tett ki. Egy átlagnapon a 15 év feletti hazai lakosság körében 6.219.000 fő hallgatta minimum 15 percet valamelyik rádió adását. Ez az érték az idei évben eddig tapasztalt átlagnapi elérési arányok csúcspontja.

A nyár első hónapjában tapasztalt rádióhallgatottsági növekedés elsősorban a hétköznapi rádióhallgatási szokásokban történő  változásoknak köszönhető. A mostani, illetve a májusi hónapban is már 77 százalék volt az átlag hétköznapi elérés a 15 év feletti hazai lakosság körében. Ez fokozatos növekvő tendenciát mutat 2011 januárja óta.

A napi rádióhallgatási görbe alapján az látszik, hogy továbbra is markánsan érvényesül az a tendencia, melyszerint a nyári meleg beköszöntével nagyobb arányban jellemző a rádióhallgatás már a kora hajnali órákban, és ez igaz a késő délutáni időszakra is.  Hajnali 6 óra előtt a lakosság 16 százaléka kapcsolódott be egy átlagos hétköznapon valamelyik rádió műsorába, és délután 18 és 20 óra között közel ugyanennyien szintén hallgatták valamelyik csatorna adását.

A hallgatott idő mennyiségét is befolyásolja az emberek nyári életritmusa. Júniusban az ilyenkor „pörgősebb” hétköznapokon többen, de rövidebb ideig; míg a kényelmesebb ritmusú hétvégi napokon az emberek hosszabb ideig hallgatták valamelyik rádióadó műsorát. 

Módszertan

Kutatási adatok:

  • Adatfelvétel ideje: 2011. június 1-14., napi egyenletes almintán
  • Módszertan: hibrid: telefonos (CATI), részben online (CAWI) 
  • Mintanagyság: 2.000 fő

Mintaelemszámok, hibahatár: az ábrákon jelölve!


Adatok 

LETÖLTÉS (PDF, 160 KB) 

(forrás: Ipsos-GfK)