Médiatanács: pályázható a 300 millió forintos idei keret a helyi, körzeti rádiók műsorkészítésére. 

Helyi és körzeti rádiók, televíziók összesen közel 300 millió forintot nyertek el rádióműsorokra és rezsitámogatásra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának keddi ülésén tárgyalt kiemelt döntések közé tartozik még, hogy folytatódik idén is a helyi és körzeti rádiók műsorkészítésének támogatására meghirdetett pályázat további 300 millió forinttal, a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A dömösi helyi rádiós frekvencián a Mária Rádió Berkenye szólhat majd, bírságot kapott a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány és eljárások indulnak a Class FM és a Civil Rádió műsorai miatt.
A jövő hét elejétől március 17-ig adhatók be a pályázatok – elektronikus úton – az első fordulóra a rendszeresen jelentkező rádiós műsorok készítésének és adásba szerkesztésének támogatására a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának keretében. A hírműsor, közérdekű szolgáltatómagazin-műsor és tematikus magazinműsor kategóriákban pályázható, négyfordulós felhívásra olyan helyi és körzeti rádiók jelentkezhetnek közszolgálati műsoraikkal, amelyek legalább 3 hónapja működtetik szolgáltatásukat, és amelyeknek a támogatásért pályázó műsorát korábban még nem finanszírozta a Médiatanács. A pályázat összesen 300 millió forintos keretösszegének tizedét a kisközösségi rádióknak tartja fenn a testület, az elnyerhető támogatás hírműsor esetén adásonként maximum 9 ezer forint, a magazin kategóriákban adásonként 45 ezer forint. A Médiatanács mecenatúrapályázatait lebonyolító Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Mecenatúra Igazgatósága napokon belül külön tájékoztatót szervez a médiaszolgáltatóknak az idén bevezetett elektronikus pályázati rendszer tudnivalóiról.
A tavalyi mérleg

A rendszeresen jelentkező rádiós műsorok támogatására kiírt tavalyi Médiatanács-pályázat utolsó, negyedik fordulójában 106,5 millió forint támogatást nyert 17 hírműsor, 19 szolgáltató magazin és 2 tematikus magazinműsor. Két kategóriában is pénzügyi forráshoz jut a szegedi Rádió 88, a fehérgyarmati Rádió Som, a Rádió Most Kaposvár, a soproni Nap Rádió, a szekszárdi Rádió Antritt, a debreceni FM90 Campus Radio, a kisközösségi Rádió Törökszentmiklós, a tatabányai Forrás Rádió, a nyíregyházi Európa Rádió, a miskolci Rádió M és a karcagi Aktív Rádió 93,8. Egy-egy műsorának támogatását nyerte el a Debrecen FM95, a kecskeméti Gong FM, illetve a keceli Gong Rádió, az orosházi, a békéscsabai és a pécsi Rádió 1, a jászberényi Trió-Rádió, a Fehérvár Rádió, a tiszafüredi Tisza-tó Rádió, a kisközösségi Rádió Szarvas, a salgótarjáni Rádió Focus, a kapuvári Rábaköz Rádió, a püspökladányi Sárrét FM, a kisújszállási Európa Rádió, a szolnoki Aktív Rádió és a kiskőrösi Kunság Rádió. A Médiatanács az elmúlt öt évben 514 esetben ítélt meg összesen több mint 1,46 milliárd forint támogatást rádiós állandó műsorokra a sokszínű médiapiac ösztönzése érdekében.

Tíz közösségi, illetve kisközösségi rádió és 21 televízió jutott összesen 187,3 millió forint támogatáshoz működési költségeik ellensúlyozására a Médiatanács idei rezsipályázatán az első fordulóban. A Magyar Média Mecenatúra program keretében kiírt felhívásra a kisközösségi rádiók közül eredményesen pályázott a balkányi Alfa Rádió, a berettyóújfalui Berettyó Rádió, a Rádió Törökszentmiklós és a kisvárdai Friss FM szolgáltatója. A közösségi rádiók közül támogatást nyert a püspökladányi Sárrét FM, a szentgotthárdi szlovén nyelvű Radio Monoster, a Magyar Katolikus Rádió székesfehérvári központú és debreceni szolgáltatása, valamint a nyíregyházi és debreceni Európa Rádió. A Médiatanács az elmúlt öt évben 464 médiaszolgáltatói pályázatot támogatott a rezsipályázatokon közel 2,3 milliárd forinttal annak érdekében, hogy a közösségi tévék és rádiók sokszínű, széles körének gondtalan működéséhez, üzemeltetési költségeinek finanszírozásához érdemben hozzájáruljon.

Frekvenciapályázatok: dömösi eredmény, kisközösségi felhívás tervezete
Az egyedüli jelentkezőként pályázó Magyar Múzsa Kft. nyerte el a Dömös 104.9 MHz helyi frekvencia közösségi jellegű hasznosítási jogát Mária Rádió Berkenye állandó megnevezésű ajánlatával.
A Médiatanács elfogadta a Balkány, Kiskunfélegyháza, Karcag és Tiszavasvári telephelyű, idén lejáró kisközösségi rádiós frekvenciák elvi hasznosítására irányuló pályázati felhívás tervezetét, amely hirdetményi úton a mediatanacs.hu oldalon csütörtöktől olvasható. A dokumentumról a Hivatal nyilvános meghallgatást tart a közzétételtől számított 20-30 napon belül.
Médiafelügyeleti döntések a Magyar Katolikus Rádió Alapítvány, a Class FM és a Civil Rádió műsorai kapcsán
A sátoraljaújhelyi Szent István Rádió 90.6-ot, illetve az egri központú Szent István Rádió 91.8-at üzemeltető Magyar Katolikus Rádió Alapítványra 170-170 ezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács, mert pontatlanul használták állandó megnevezéseiket, kevesebb helyi közéleti műsort, több ismétlést és kevesebb magyar zenét sugároztak a hatósági szerződéseikben vállaltaknál és engedély nélkül kapcsolódtak egymással hálózatba.
A Médiatanács hatósági eljárást indít a Class FM Morning Show-jának december 30-ai és január 4-ei adása miatt, mert a műsorszámokat a 16 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolás helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szerint tették közzé. A kifogásolható műsorrészek nem a korosztály számára feldolgozható módon használt humorral, kifigurázva és elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel ábrázolták. A hatósági eljárásra, ezen belül többek között a tényállás tisztázására, illetve a jogkövetkezmények meghatározására a médiatörvény 40 nap ügyintézési határidőt szab meg, amely indokolt esetben 30 nappal meghosszabbítható.
A testület a Civil Rádió egyik idén januári adáshetében tapasztalt jogsértések gyanújának tisztázására is hatósági eljárást indít, ugyanis a vizsgálatok szerint a rádió vélhetően kevesebb szövegarányt, közszolgálati műsorszámot, magyar zenét és semmilyen hírműsort nem szolgáltatott szerződéses vállalásaihoz, illetve a törvényi előírásokhoz képest.

(RADIOSITE.HU)