A budapesti után 3 dunántúli frekvenciával csökkent a Rádió 1 hálózata.

A főváros után Székesfehérvár, Veszprém és Sárbogárd vételkörzetekben is elhallgatott a Rádió 1 adása. Mindhárom esetben a lejárt és ideiglenesen meghosszabbított médiaszolgáltatási szerződések kapcsán kialakult helyzet miatt szűnt meg az üzemeltető cégek frekvenciajogosultsága.

Veszprémben 1999 óta volt fogható a Rádió 1, eleinte egész nap helyi gyártásban, a későbbiekben hálózatosan, 4 óra helyi műsoridővel és 20 óra időtartamban a központi műsor átvételével.

A frekvenciajogosultság tavaly lejárt, újrapályáztatása jelenleg is tart, azóta 2 hónapos, ideiglenes hosszabbításokkal üzemelt. A Médiatanács szeptemberre már nem hosszabbította meg a Rádió 1 Kft. jogosultságát, ugyanis az pár hete kérvényezte az ideiglenes sugárzás díjának csökkentését az újonnan kiírt pályázat szerinti díjra (az eddig fizetett koncessziós díj körülbelül nyolcadrésze), melyet a Médiatanács nem fogadott el.

A veszprémi hallgatók egy része továbbra sem marad Rádió 1 nélkül, hiszen a 105.7 MHz-es balatoni frekvencia elérhető a város bizonyos pontjain.

Székesfehérvár és Sárbogárd is ugrott

A királyok városában szintén különös helyzet miatt kellett elhallgatnia az igazi mai slágereknek, a Médiatanács ugyanis a – fehérvári mellett a sárbogárdi vételkörzet-bővítést is üzemeltető – Track-57 Kft. szintén 2011-ben lejárt frekvenciajogosultságát kéthavonta eddig mindig meghosszabbította, nemrég azonban úgy döntöttek, nem pályáztatják újra a város leghallgatottabb rádiójának hullámsávját, a 101.8 MHz-et.

A budapesti és a három dunántúli frekvencia elvesztése után jelenleg 15 taggal rendelkezik a rádiós csoport, melyek közül 3 frekvencia jelenleg is ideiglenes jogosultsággal megy. Ezek egy részét nem tudják hálózatba sem kapcsolni, így 24 órában eltérő műsort kell sugározniuk.

A Rádió 1 elérhető még többek között a fővárosban a DIGI kábelhálózatán is, valamint mindhárom nagy mobilplatformon (iOS, Android, Windows Phone) – saját alkalmazással, továbbá hallgathatóak online is.

A rendelkezésre álló legfrissebb, augusztusi Ipsos-Gfk hallgatottsági felmérés szerint országszerte a 15 éven felüliek körében még mindig 293.000 körüli napi hallgatószámmal büszkélkedhet az egyre kisebb területen elérhető Rádió 1 Network.

(RADIOSITE.HU)