A Médiatanács megfellebbezi a 92.9 MHz perében hozott bírósági döntést.  A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megfellebbezi a Fővárosi Törvényszék elsőfokú döntését, amelyben létrehozta a budapesti 92.9 MHz-es frekvenciára a médiatanács és a Klubrádió közötti műsorszolgáltatási szerződést – közölte az NMHH Szóvivői Irodája pénteken az MTI-vel.

A pert a Klubrádió indította, mert azt kifogásolta, hogy bár 2010-ben pályázaton elnyerte a 92.9 MHz-es fővárosi frekvenciát, mégsem kötöttek vele műsorszolgáltatási szerződést. Az ügyben a Fővárosi Törvényszék február 28-án hozott elsőfokú ítéletet, amely szombatig fellebbezhető meg. Az NMHH közleménye szerint minden médiapiaci szereplő alapvető érdeke, hogy a jogállam nyújtotta átlátható és biztonságos keretek között működhessen.

A médiahatóság egyik legfontosabb feladatának tekinti, hogy minden szereplőnek segítségére legyen a médiapiacon kialakuló esetleges bizonytalanságok kiküszöbölésében. A Budapest 92.9 MHz-es frekvencia ügyében is az a legfontosabb, hogy egyértelmű, minden bizonytalanságtól mentes jogi helyzet alakuljon ki – áll a hatóság közleményében. 
Az NMHH közlése szerint annak, hogy ez az ügy végső nyugvópontra juthasson, az elsőfokú nem jogerős bírósági határozat több ellentmondása mellett az is akadálya, hogy a döntés nem tartalmaz egy alapvető információt: azt, hogy a bíróság mikortól tekinti érvényesnek a Klubrádió általa létrehozott műsorszolgáltatási szerződését.

„Márpedig egy jogállamban minden szerződésnek alapvető tartalmi követelménye, hogy érvényességének kezdő dátuma világosan és egyértelműen meg legyen határozva” – olvasható a hatóság közleményében. 
Mint írják, az elsőfokú nem jogerős bírósági döntés e hiányossága bizonytalan jogi helyzetet teremt a Klubrádió számára. Ezt a bizonytalanságot az NMHH egyféleképpen oldhatja fel: él a jogállam adta lehetőségével, és a helyzet megnyugtató tisztázása érdekében a másodfokú bírósághoz fordul.

A frekvenciára a Médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) közműsor-szolgáltatók számára írt ki pályázatot, vagyis a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. A pályázaton a frekvenciát a 
Klubrádió nyerte el, a szerződés azonban nem jött létre a két fél között. A Médiatanács 2010 decemberében úgy határozott, hogy az áprilisban kihirdetett pályázatot eredménytelennek nyilvánítja, mivel a Klubrádiónak ekkor élő szerződése volt a 95.3 MHz-es frekvenciára is, a jogszabályok pedig kizárták, hogy egy műsorszolgáltató egy vételkörzetben két rádiót üzemeltessen. 

A rádió elsődleges kereseti kérelme szerint a műsorszolgáltatási szerződés már létrejött, hiszen az ORTT-t szerződéskötési kötelezettség terhelte azáltal, hogy a 
Klubrádió pályázatát fogadta el nyertesként. Másodlagosan a rádió azt kérelmezte, hogy ha nincs ilyen szerződés, akkor azt a bíróság hozza létre. Ez utóbbinak adott helyt a Fővárosi Törvényszék.

A frekvenciát azóta a Médiatanács kereskedelmiként megpályáztatta, 46 millió forintos médiaszolgáltatási alapdíjjal, a pályázati eljárás jelenleg is tart.

Klubrádió jelenleg a budapesti 95.3 MHz-es frekvencián sugároz, tavaly február óta folyamatosan meghosszabbított ideiglenes engedéllyel. A frekvenciát a médiatanács tavaly megpályáztatta, döntése értelmében azt nem a Klubrádió nyerte, ám az Fővárosi Ítélőtábla március 14-ei döntésében részben hatályon kívül helyezte az erről szóló határozatot.

„Hiányosak a hatóság alapvető jogi ismeretei”

A Klubrádió közleményben reagált a fejleményekre.

Amennyiben a Médiatanácsnak valóban az az egyetlen kételye a 92.9 MHz frekvenciáról szóló nem jogerős bírósági ítélettel kapcsolatban, amit a legújabb közleményében jelez, hogy ti. mi is az ítélet által létrehozott szerződés kelte, akkor alapvető jogi ismeretek hiányáról ad tanúbizonyságot. Ugyanis a feleknek kétség esetén kötelességük együttműködni a szerződés feltételeinek, így akár a hatályossági idejének tisztázásában is.

Bár a kétségek nem a Klubrádió oldalán merültek fel, a Klubrádió vezetője számos alkalommal megkísérelt egyeztetni a másik féllel, azonban a próbálkozás sikertelen maradt.

Ha viszont a Médiatanács más, érdemi elemét vitatja a fellebbezésében az ítéletnek és továbbra sem hajlandó elismerni, hogy a 92.9 frekvencia hasznosítására vonatkozó szerződés a felek között létrejött, akkor a mai közleményében a szándékait illetően félrevezette a közvéleményt.” – írják.

(RADIOSITE.HU, MTI, Klubrádió)