ImageKét tucat munkatárs hagyhatja ott a következõ hónapokban az MR1 Kossuth Rádiót – írja a HVG.

Az idei üzleti tervben meghirdetett önkéntes távozási programba jelentkezettek egy része azért válik meg a közrádiótól, mert augusztus elsején lejár Such György elnök és Kerényi György adófõszerkesztõ megbízatása, néhányan pedig magánokokból iratkoztak fel a listára. Különösen a hírmûsorok sínylik meg az elvándorlást: távozik többek között a Krónika néhány szerkesztõje és féltucatnyi riportere.

A elnökhöz lojális munkatársak akkor szánták rá magukat közrádiós karrierjük megszakítására, amikor Such a múlt héten nyilvánvalóvá tette, hogy noha megvette a kiírást, nem pályázza meg újra a posztját. Az újrázással kapcsolatban az elnök mindvégig azt hangoztatta, csak akkor folytatja, ha megkapja a mértékadó politikai erõk támogatását – most a HVG információi szerint értésére adták, hogy ezzel nem kalkulálhat. A jobboldali pártok kihátrálása mögüle már márciusban látszott, amikor a kuratóriumi elnökség napirendjére vette az automatikus mandátumhosszabbítást: Such megkapta ugyan a szavazatok kétharmadát, ám a Fidesz és a KDNP delegáltjai nem vettek részt a voksolásban.

Idõközben nyilvánosságra került a teljes médiarendszer átszabásának tervezete, ami – mint Such a HVG-nek fogalmazott – teljesen értelmetlenné teszi a pályázatot. Június végéig kell jelentkezni négyéves koncepcióval a jelenleg hatályos szabályok szerint, miközben augusztustól már egy új modellben mûködik a közmédia. Nem lesznek például elnökök, hanem sokkal gyengébb jogosítványokkal és önállósággal bíró vezérigazgatók. Ráadásul a vagyonuktól is megfosztják a közmédiumokat, ami a Rádió esetében nem puszta elméleti lehetõség. Such az elmúlt években nemcsak tartalmilag korszerûsítette a közrádiót, hanem nyereségessé is tette, ingatlanvagyonát megõrizte, sõt a szektorban példátlan módon kétmilliárd forint készpénzt is felhalmozott.

Mindez most egy közös közszolgálati kalapba kerül, amelybe például a Magyar Televízió nem létezõ vagyonával és tetemes adósságával tagozódik be. A közrádiónál most sokan attól tartanak, hogy az eddig elért szakmai eredmények is ebek harmincadjára kerülnek, ismét vegyes programozásúvá válik például az MR2-Petõfi, vagy a most a leghallgatottabb magyar rádiónak számító MR1-Kossuthon nem csak szakmai szempontok érvényesülnek majd a hírmûsorokban – írja a hetilap.

(forrás: HVG)