Lehet, hogy nem is indul a Klubrádió a frekvenciapályázaton.

Akár az is előfordulhat, hogy nem indul a Klubrádió a Médiahatóság frekvenciapályázatain – jelentette ki Arató András, a rádió elnök-vezérigazgatója mai sajtótájékoztatóján. A Médiatanács ugyanis úgy írta ki a Klubrádió frekvenciájára a pályázatot, hogy az biztosan ne nyerhesse újra a jelenlegi műsorstruktúrájával a sávot.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, a három regionális budapesti frekvenciára (89.5, 95.3, 103.9) kiírandó pályázatok pontozása sok szempontból meglepő: például a legtöbb pontot azok az indulók kaphatják, akik legalább a műsoridő 60%-ában zenét sugároznak. A Médiatanács tehát zenei rádiókat akar, a 95.3-on fogható Klubrádió pedig alig sugároz zenét. Furcsa az is, hogy a pályázaton megszerezhető 72 pontból 12 pontot ér a „műsorterv szubjektív megítélése”. Erre eddig nem volt példa.

A frekvenciapályázat feltételei – elvben legalábbis – még változhatnak, miután a mostani kiírás csak tervezet és hivatalosan még nem is tették közzé a Magyar Közlönyben. A rádió elnök-vezérigazgatója nem túl optimista, de a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján küzdeni fognak a megmaradásért. Ennek jegyében három órás segélykoncertet is rendeznek június 29-én, „hadd szóljon” szlogennel. 

Mégis van frekvencia?

Mint ismeretes, tavaly a baloldali értékeket képviselő médium megnyerte a budapesti 92.9 MHz-es frekvencia hasznosítására kiírt pályázatot, ám az akkor szétesőben lévő, döntésképtelen ORTT nem tudott szerződést kötni a céggel. Az ősszel megalakult, kizárólag jobboldali tagokból álló Médiatanács pedig azzal az indokkal nem írta alá a Klubrádió médiaszolgáltatási szerződését, hogy a Klubrádió nem is nyerhetett volna, ugyanis nem mondott le a jelenleg használt (már lejárt, de ideiglenesen meghosszabbított engedélyű) frekvenciájáról.

Arató szerint egyébként a frekvencia az övék, ugyanis a rádió álláspontja szerint úgy is érvényes a médiaszolgáltatási szerződés, hogy azt a médiahatóság nem jegyezte alá, miután a rádió hivatalos ajánlatot kapott az akkori elbíráló szervtől, az ORTT-től.

A kialakult helyzet miatt a Klubrádió könnyen frekvencia nélkül maradhat: a debreceni és gyöngyösi adója kivételével minden vidéki frekvenciája lejáróban van és a kormányváltás után egyetlen vidéki rádiós pályázaton sem nyert. 

(RADIOSITE.HU)