A szavazás lezárult! Köszönjük, hogy részt vettetek!

Lezárult a rádiózás világnapja alkalmából indított szavazásunk, amivel azt kerestük, hogy szerintetek mely külföldi rádióállomások a legjobbak. Az élmezőnyben főleg elektronikus zenét játszó adók, és a szomszédos országok rádiói dominálnak. Íme a top 10:

Mi is készítettünk egy 10-es listát olyan külföldi rádiókból, amik valamilyen szempontból különlegesek, és népszerűek is egyben.

1.: Radio X (Egyesült Királyság)
A Radio X az Egyesült Királyság legnagyobb alternatív és indie zenei állomása. 2015-ös indulásukkor egy igazi nagyágyút, Chris Moylest igazolták le a reggeli sávba, aki előtte több mint 8 évig a BBC Radio 1 reggeli műsorát vezette. A műsor közel 1 milliós hallgatótáborral rendelkezik a legutóbbi kutatások szerint.

2.: HitMix (Finnország)
A finnországi HitMix a 90-es és 2000-es évek ritmikus pop és dance slágereire szakosodott állomás, ami tavaly októberi indulása ellenére a decemberi hallgatottságmérésben már az 5. leghallgatottabb rádió volt.

3.: Humor FM (Fehéroroszország)
A fehéroroszországi országos rádió azzal ért el piacvezető pozíciót, hogy a jól szerkesztett Hot AC zenei válogatását egy-egy rövid kabarérészlettel szakítja meg időnként. A formátum szinte mindenhol népszerű a volt szovjet blokk országaiban, Kazahsztánban például a napokban fog indulni egy hasonló jellegű országos adó.

4.: RTL 102.5 (Olaszország)
Olaszország leghallgatottabb állomása úttörő volt a rádiók vizualizációjában, már 2006 óta nézhető az FM adással szinte teljes szinkronban lévő RTL 102.5 TV zenecsatorna.

5.: 94.7 The Wave (Egyesült Államok)
A los angelesi 94.7 The Wave eredetileg egy Smooth Jazz formátumú rádió volt, de az évek során egyre inkább a könnyed hangzású R&B dalok felé tolódott a zenei kínálata, ami a közelmúltban kiegészült soft pop és soft rock dalokkal is. A recept nyerőnek bizonyult: a „The Soul of Southern California” szlogennel operáló adó az utóbbi években állandó tagja a top 5 leghallgatottabb los angelesi rádió listának, tavaly nyáron pedig már csak a 104.3 My FM előzte meg.

6.: Like FM (Oroszország)
A moszkvai Like FM különlegessége, hogy a QickHitz formátumhoz hasonlóan 1-2 percesre vágják  dalokat, így az adó hallgatásával töltött idő alatt minél több slágerrel találkozhatnak a hallgatók.

7.: KFM981 (Kína)
A szinte kizárólag hazai tartalmak által dominált kínai rádiós piacon egyedülálló a shanghaji KFM981, ami az országban elsők között honosította meg nyugati típusú CHR rádiózást, nyugati dalokkal, angol nyelvű műsorvezetéssel, nemzetközi arculatgyártók által készített szignálparkkal.

8.: Smooth FM (Ausztrália)
A sydney-i Smooth FM története 2012-ben kezdődött. Az állomást tulajdonló dmg Radio Australia ekkor döntött úgy, hogy bezárja a Sydney’s 95.3 néven működő rockzenei adóját, és nagyszabású piackutatásba kezdtek hogy megtalálják a megfelelő piaci rést és formátumot. A felmérések egy középkorú nőkre targetált Soft AC állomást tartottak célszerűnek, és végül bejöttek a számításaik: pár éven belül, fokozatos építkezést követően a Smooth FM piacvezetővé vált.

9.: Ar Daidardo (Grúzia)
A fenti példával ellentétben a grúz Ar Daidardo-t bármiféle kutatás nélkül, pusztán megérzésekre és tapasztalatokra támaszkodva indította el a Radio Fortuna Holding 2006-ban. Az állomás karakterének kialakításakor csak egy dolog volt fontos: a grúz zene. Az azóta minden szegmensben piacvezető adó repertoárjában szinte az összes zenei stílus fellelhető, így popot, countryt és népzenét is játszanak, a 60-as évektől napjainkig. A dalokban egy dolog közös, mind grúz nyelvűek.

10.: Vox FM (Lengyelország)
A lengyel Vox FM-nek sikerült meglovagolnia a disco polo (lengyel mulatós) műfaj 2010-es évek elején tapasztalható felfutását, és disco, dance, valamint uptempo pop dalok közé csomagolva fogyaszthatóvá tette azt széles tömegek számára.

RADIOSITE