ImageIdén áprilisban kezdi meg mûsorok együttes készítését és egyidejû sugárzását az európai rádiók hálózataként létrejött konzorcium, amelyhez eddig 13 EU-tagország 16 rádiója csatlakozott, 7 további pedig társult formában kapcsolódik.
 
 
 

Mint kedden Brüsszelben bejelentették, a hálózat a 27-ek Európájával kapcsolatos napi híreknek és társadalmait érintõ kérdéseknek szentelt mûsorokat fog együtt készíteni és egyidejûleg sugározni, napi 30-60 percben. A híreket, interjúkat, vitákat, magazinmûsorokat és élõ közvetítéseket kezdetben 10 nyelven – németül, angolul, bolgárul, franciául, spanyolul, görögül, magyarul, lengyelül, portugálul és románul –, idõvel az EU mind a 23 nyelvén sugározzák.

A hálózat valamennyi típusú rádió – országos, regionális, helyi, állami vagy magánrádió – elõtt nyitva áll. Az interaktivitást júliusban induló közös internetes portál is segíti majd.

Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke, az intézményközi kapcsolatokért és a kommunikációs stratégiáért felelõs európai biztos beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság – a szerkesztõségi szabadság tiszteletben tartása mellett – az indítástól számított öt éven keresztül pénzügyileg támogatni tudja a rádiók európai konzorciumát.

A konzorciumhoz tartozik többek közt a Magyar Rádió, a német Deutsche Welle, a francia RFI, a lengyel Polskie Radio, a portugál Europa Lisboa. Társult rádió – tehát nem konzorcium-tag, de a jónak tartott témákat kiválaszthatja és sugározhatja – egyebek közt a cambridge-i, a bonni, a párizsi, a tamperei egyetemi rádió.

(forrás: e-MaSa)