Az amerikai rádiózás legendás DJ-je volt. 82 éves korában érte a halál.

Nyolcvankét esztendős korában elhunyt Casey Kasem – erősítette meg a legendás amerikai rádiós ügynöke. Kasem csaknem négy évtizeden át vezette az Egyesült Államokban és világszerte milliók által hallgatott American Top 40 könnyűzenei műsort, ami miatt sokan az internet és a MTV előtti világ legnagyobb popzenei médiaszemélyiségének tekintették.
A DJ libanoni drúz fűszeres fiaként, Kamel Amin Kasem néven, 1932-ben született Detroitban. Rádiós pályafutását az amerikai hadseregnél kezdte, Koreában.
Amerikába hazatérve több rádióállomásnál is megfordult, mire 1970. július 4-én Kaliforniában útjára indította az American Top 40-t, amelyet apró-cseprő zenei hírekkel, hallgatói levelek felolvasásával és üzenetküldő szolgáltatással fűszerezett, műfajt teremteve ezzel.
 
 
Kasem emellett sikeres szinkronszínész volt. A Scooby Doo-rajzfilmekben ő szinkronizálta Shaggy-t, megszólalt a Tranformers sci-fi akciófilmekben és a hangja végigkísérte Jerry Lewis évente megrendezett televíziós adománygyűjtő műsorát. A DJ nem hangoztatta a véleményét a mikrofonba, de magánemberként szenvedélyes környezetvédő volt, támogatta a hajléktalanokat, valamint az arab közösséget és ellenezte a közel-keleti háborút.
1988-ban egy, a szerződésével kapcsolatos vita miatt felmondott korábbi munkaadójánál és Casey’s Top 40 címmel saját műsort indított. Az American Top 40-t 1998-ban kapta vissza. Öt évvel ezelőtt vonult vissza teljesen a rádiózástól. Utolsó éveiben eluralkodott rajta a demencia, a felesége, Jean Kasem és az első házasságából származó három gyermeke pedig a nyilvánosság előtt zajló küzdelmet folytatott a gyámságáért.
(MTI)