Döntött a Médiatanács. A mai nappal hivatalosan felmondta a NeoFM kereskedelmi rádiót működtető FM1 Zrt.-vel kötött műsorszolgáltatási szerződését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. Az adó még szól, de nem tudni, meddig.

A hatóság délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentették, a döntés független attól, hogy az FM1 Zrt. a jövőben rendezi-e 
több, mint, 700 millió forintos felhalmozott adósságát.


Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője elmondta: a jelentős, 750 millió forintos kötelezettséget felhalmozó rádió menedzsmentje nem élt azzal a mentőcsomaggal, amelyet a Médiatanács korábban a számára kidolgozott. A hatóság ezt nem tudja másként értelmezni, mint úgy, hogy a rádió vezetése lemondott a csatornáról és bezárta a rádiót – jelentette ki a szóvivő.
 


Kiricsi hozzátette: a fellebbezés lehetősége megilleti a céget, de ezek után akkor sem módosul a testület döntése, ha a teljes adósságot befizetik. „Innen kezdve a menedzsment döntésén múlik, hogy meddig sugároz a rádió”.

Neo: nincs joguk felbontani a szerződést

Bírósághoz fordul a rádió vezetése, amiért az ideiglenes fizetési haladék alatt álló vállalattal kötött műsorszolgáltatási szerződést a Médiatanács felmondta. Közleményük szerint ehhez a hatóságnak nincs joga, ezért nem tehetnek mást, mint hogy az ügyet a jogászokra bízzák.

Földes Ádám, a rádiót üzemeltető FM1 Zrt. vezérigazgatója elmondta: „innentől fogva a jogászoké a pálya, a menedzsmentnek az a feladata, hogy a dolgozók és a partnerek számára segítséget nyújtson és igyekezzen minél inkább „fájdalommentessé” tenni ezt a mindenki számára nagyon nehéz helyzetet.” 
Emellett megköszönte munkatársai kitartását, profi és lelkiismeretes munkájukat, valamint a hallgatók és a partnerek bizalmát.

Mi lesz helyette?

A frekvenciacsomag újrapályáztatása borítékolható, azonban ennek lebonyolítása fél-egy évet is igénybe vehet. Addig kérdéses, hogy mi szól és egyáltalán szól-e majd valami a NeoFM helyén. Szakmai körökben felmerült annak lehetősége, hogy erre az átmeneti időre kijelöléssel hasznosítják a frekvenciahálózatot, azonban erre a médiatörvény jelenleg csak „szóló” helyi frekvenciák esetében ad lehetőséget, frekvenciacsomagok esetében nem (azonban a törvénymódosítások szezonában minden előfordulhat).

Az is elképzelhető – vélik egyes szakmai források – hogy az MTVA veszi át a frekvenciacsomagot, hiszen 2009-ben a két nagy hálózat újrapályáztatása előtt az akkori ORTT Fideszes tagja, a jelenlegi Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Szalai Annamária azt javasolta, hogy a Magyar Rádió üzemeltesse az akkor még a Sláger Rádió által használt hálózatot.

Ezzel kapcsolatban jelenleg még nem született döntés, az azonban valószínűsíthető, hogy a jelenleg még a NeoFM által használt frekvenciahálózat egy időre használaton kívül marad, amint a rádió elhallgat.

(RADIOSITE.HU)