ImageKoltay Gergely, az MR2-Petõfi Rádió másfél hónapja kinevezett fõszerkesztõje támogatja a "közszolgálati pop-rock rádiózást", és egyelõre nem is tervez szerkezeti változtatásokat. A mûsorok is maradnak, mûfaji megkülönböztetés pedig nincs és nem is lesz. A konkrétum azonban még mindig kevés – írja a Quart.

Jónás István, a Magyar Rádió tavaly novemberben megválasztott vezérigazgatója 2010. december 1-jén nevezte ki az MR2-Petõfi Rádió új fõszerkesztõjének Koltay Gergelyt, a Kormorán együttes vezetõjét, aki korábban már dolgozott a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szerkesztõségében is. Már elõtte is szóltak pletykák az MR2 mûsorstruktúrájának átalakításáról, Koltay kinevezése pedig még több hasonló híresztelést generált, de ennek konkrét jele a mûsorokban kevés volt. Jelenleg, ha valaki bekapcsolja a Petõfit, lehet, hogy tapasztal változásokat, de istenigazából nem észlelni egyelõre nagy változást a pár hónappal ezelõtti állapotokhoz képest: maradt a zenei jelleg és a kereskedelmi rádiók kínálatától eltérõ popzenei repertoár, továbbá a saját gyártású mûsorok is megvannak még. A rádió hetente megjelenõ MR2 Top 30-ában mintha több lenne a magyar elõadó, mint egy évvel korábban, de a felületes hallgató nem valószínû, hogy túl sokat hallott egyelõre az új vezetésbõl (bár vannak, akik szerint ennek köszönhetõen játszik újabban több Ákos-számot is a rádió – más kérdés, hogy az énekesnek nemrég jelent meg elõször albuma a jelenlegi mûsorstruktúra mûködése óta).

"Míg a zenészek és kiadók között maximum abban van véleménykülönbség, hogy milyen zenét kellene játszania az MR2-nek, addig szélesebb körben és magasabb szinten is sokkal inkább azt vitatják, hogy egyáltalán szükség van-e egy csak zenét játszó közszolgálati rádióra. A Petõfi jövõjét az erre adott válasz fogja meghatározni" – a Quart így fogalmazott az MR2 bizonytalan jövõjérõl szóló cikkében tavaly, és a kérdést (néhány másikkal együtt) fel is tették Koltay Gergely fõszerkesztõnek: "Mindenképpen támogatom a közszolgálati pop-rock rádiózást, ezzel is segítve a hazai zenei kultúrát. A magyarországi és határainkon kívül mûködõ együtteseknek, elõadóknak kívánok fórumot adni" – válaszolta a Quart kérdésére. Azt is megkérdezték Koltay Gergelytõl, hogy mennyiben elégedett az MR2 jelenlegi mûsorstruktúrájával: "A jelenlegi mûsorszerkezettel elégedett vagyok. Munkatársaim tehetsége és kreativitása alakította ki. Elõnye a maximális adásbiztonság, hátránya az interaktivitás hiánya" – célzott utóbbi válaszával arra, hogy várhatók a mûsorszerkezetben azért változások is, ám ezekrõl még nem tudott konkrétumokat mondani: "A struktúra változtatásáról korai még nyilatkozni" – válaszolta Koltay. "A Petõfi adó minden munkatársa eljuttatta hozzám ötleteit. Ezeket közösen átgondoljuk és az õsz folyamán már hallható lesz az adásban. Bizonyos változások már érezhetõek lesznek ebben a hónapban, mert feloldottam a tíz másodperces megszólalások szigorát, így a mûsorvezetõk személyesek, az arctalan bemondókból igazi rádiósokká válhatnak."

Amikor 2007 nyarán ma is hallott formájában elindult az MR2, akkor a legfõbb kritika az volt az új struktúrával szemben, hogy számos, jól megszokott és közkedvelt mûsort számûzött a Petõfirõl. Koltay Gergelyt ezért arról is megkérdezték, hogy tervez-e visszahozni korábbi mûsorokat is, amire azt válaszolta, hogy folyamatosan tárgyal és szondázza a régi mûsorokat, "de ezt még korai eldönteni". Az MR2 hallgatóit az foglalkoztatja talán a legélénkebben, hogy mi alapján fogják eldönteni, hogy milyen zeneszámok menjenek le a rádióban, és ehhez kapcsolódik az a kérdés is, hogy szondázni fogják-e a közönséget esetleg valamilyen módszerrel: "A Petõfi Rádió zenei szerkesztõi, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alapba átkerült munkatársak szavatolják a zenei kínálat minõségét. A dalokat közösen zsûrizzük. Természetesen honlapunkon folyamatosan kérjük a hallgatók véleményét és ötleteit." Koltay Gergely ehhez azt is hozzátette, hogy nincsenek kirekesztett mûfajok: "Mûfaji megkülönböztetés eddig sem volt és ezután sem lesz. Egyetlen kritérium a minõség" – mondta.

Arról is megkérdezték Koltayt, hogy milyen tervei vannak az MR2 olyan, saját gyártású mûsoraival, mint az Akusztik, a Selector vagy az éjféli dj-mixek? "Az Akusztik megmarad, mert fontosnak érzem, hogy helyet és lehetõséget adjuk fiatal még ismeretlen együtteseknek, elõadóknak. Ez a mi feladatunk. A Selector hasonlóan szívügyem, mert így kaphatunk kitekintést a világ másik felén történõ zenei újdonságokról. Az éjféli dj-mixeket a Petõfi hallgatói rendkívül kedvelik ezért kár lenne megváltoztatni" – válaszolta az MR2 új fõszerkesztõje. Arra a kérdésre, hogy az MR2 megmarad-e támogatóként zenei fesztiválokon, Koltay ugyancsak igennel felelt: "Természetesen a továbbiakban is minden jelentõs könnyûzenei rendezvényen részt kívánunk venni, a minõségi zenét továbbra is támogatni fogjuk."

(Quart)