ImageKállai Ernõ együttmûködési megállapodást kötne a gyûlöletbeszéd elleni harc jegyében az ORTT-vel – írja az e-MaSa.

 

 

 

A médiahatóság és a saját hivatala közötti együttmûködési megállapodás megkötését javasolta hétfõn a Majtényi László ORTT-elnökkel folytatott megbeszélésen Kállai Ernõ kisebbségi ombudsman – hangzott el a találkozót követõ sajtóbeszélgetésen.

Hivatalba lépése óta keresi a kapcsolódási pontokat azon területek szereplõivel, amelyeken csekély a hatásköre, így a sajtóval is – mondta az országgyûlési biztos, az elharapózott gyûlöletbeszéd elleni fellépést és a kisebbségi jogok – különösen közmédiabeli – érvényesülésének elõsegítését említve prioritásai között.

Az elsõ ügy kapcsán arról beszélt: a hatáskörrel rendelkezõ társhatóságokkal együttmûködésben kívánnak fellépni, hogy „legyen következménye annak, ha valaki szándékosan gyûlöletkeltõ tartalmakat kíván közölni magyar médiumokban”, hozzátéve, nem a problémák elhallgatása, ki nem beszélése a cél.

Utóbbi kapcsán Kállai Ernõ megjegyezte: nem tisztázott a közszolgálatiság fogalma, miközben a kisebbségi közösségek régi problémája, hogy a nekik szóló mûsorok a kis közönséget vonzó „láthatatlan idõpontokba” kerülnek, és gyakran úgy tûnik, a tévék rádiók csak „letudni” akarják ezt a feladatot.

Majtényi László – emlékeztetve arra, hogy az együttmûködési megállapodásról az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) dönt, nem az elnök – azt jelezte: „szívesen veszi” a kezdeményezést, amelyet támogat, „papírral vagy papír nélkül”; mint mondta, a nézõkért folytatott harcba „nem olyan könnyen illeszthetõek be a kisebbségi mûsorok”, ugyanakkor a médiának egyik feladata a társadalmi együttélés javítása.

(forrás: e-MaSa