December 1-jén, a Magyar Rádiózás Napján tartotta a HEROE az éves közgyűlését. 

December 1-jén, a Magyar Rádiózás Napján tartotta a Helyi Rádiók Országos Egyesülete (HEROE) hagyományos, éves közgyűlését Szigetszentmiklóson.

A szervezet elnöke, Dr. Szilvay Balázs köszöntötte a mintegy félszáz helyi rádió képviselőjét és adta át a szót elsőként Szabó Józsefnek, Szigetszentmiklós város polgármesterének, aki kiemelte a helyi rádiók fontosságát és erejét a lokális tömegtájékoztatásban, valamint megköszönte a médiatulajdonosok kitartó munkáját. A szakmai előadók Dr. Kocsis Noémi, az MTVA mecenatúra igazgatója, Dr. Kollarik Tamás és Dr. Auer János Médiatanács tagok, Dr. Andrássy György, az NMHH Médiaszolgáltatás Szabályozási főosztályvezetője valamint Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese voltak.

A közgyűlés keretében a meghívott vendégek bemutatták a 2014-es rádiós pályázatok eredményeit és a támogatások mértékét. Dr. Kocsis Noémi elmondta: az idei évhez képest 2015-ben némi változás lesz a műsorpályázatok elszámolásában, ami egyes esetekben enyhülést, máshol pedig szigorítást jelent majd. A cél minden esetben az átlátható és számon kérhető rendszer kialakítása. Az idei Rádióállandós keret összegét jövőre is szeretnék megtartani – erről már Dr. Kollarik Tamás Médiatanács tag, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora beszélt.

Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese az év értékelését követően elmondta, 2014-ben helyi rádió nem kapott bírságot eltérő sugárzási beállítások miatt, ami jórészt a HEROE tagrádiók és a hatóság jó együttműködésének köszönhető. 2015 januárjára várható a vételkörzet-bővítésre szánt frekvenciapályázatok kiírása, melyet a HEROE kezdeményezett, és a hatóság szakmai támogatásával koordinál majd a Médiatanács.

Az elmúlt évek során panasz érkezett több külföldi rádióadó Magyarországra történő besugárzására, melyet kivizsgálva az adott országok hatóságai 7 esetben alapértékre állították vissza a zavaró rádiók sugárzási paramétereit. 


Az ebédszünetet követően az Egyesület vendége volt Turi Árpád, a RAME elnöke, Hantosi Bálint, a Mediameter igazgatója, László Sebestyén a Mediameter kutatási vezetője valamint Aperianov Gábor, az IMG kutatási vezetője. 
Turi Árpád a rádiózás szempontjából sikeres évnek nevezte 2014-et, amit bizonyít az is, hogy idén a lakosság 66%-a hallgatott rádiót, ami 2013-ban még csak 50% körüli érték volt.

Hantosi Bálint beszélt az új egységes közönségmérés sikerességéről, amely idén először teljesen azonos módszer szerint zajlott az országos és a helyi rádiók tekintetében. Az egység és kiszámíthatóság bizalmat ébreszt a piacban, ami az ügynökségi költések növekedésében is látszik már – erről Dr. Szilvay Balázs, a HEROE elnöke beszélt. Aperianov Gábor, az IMG kutatási vezetője összefoglalta az ügynökségek részéről történő médiafoglalás rész-folyamatait, és a mérési adatok ebben rejlő fontosságát. 

A közgyűlés befejező, zárt részében egyhangú szavazattal döntött az egyesület három új tagrádió felvételéről, valamint az elnöki beszámoló és a költségvetés elfogadásáról.

(RADIOSITE.HU)