ImageA földfelszíni digitális televíziós mûsorszóró hálózat és a digitális rádiós hálózat üzemeltetésére pályázók megfelelnek a formai követelményeknek, így a Nemzeti Hírközlési Hatóság a pályázókat résztvevõként nyilvántartásba vette – közölte az NHH pénteken az MTI-vel.

 

 

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által március 25-én kiírt tenderekre az április 24-ei határidõig összesen négy pályázat érkezett: az egy csomagban meghirdetett öt földfelszíni digitális televíziós mûsorszóró hálózat üzemeltetésére az Antenna Hungária Zrt. és a Digital Broadcasting Kft., a VHF sávban mûködõ földfelszíni digitális rádiós mûsorszóró hálózat üzemeltetésére pedig az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Rádió zrt. pályázik.

Még az idén elindulhat a digitális mûsorszórás

A közlemény szerint a nyilvántartásba vételrõl szóló döntés meghozatala elõtt az NHH-nak azt kellett ellenõriznie, hogy a pályázók megfelelnek-e a frekvenciahasználati jogosultság megszerzését szolgáló árverés és pályázat szabályairól szóló kormányrendeletben, illetve a pályázati kiírásban foglaltaknak.

Vizsgálták azt is, hogy a pályázók nem esnek-e a kizárást eredményezõ rendelkezések hatálya alá, illetve, hogy az elõírt dokumentumokat a hiánytalanul beküldték-e. Az ajánlatok formai áttekintésére 15 nap állt az NHH rendelkezésére.

A nyilvántartásba vett pályázatok tartalmi elbírálása most kezdõdik el, a pályázat eredményhirdetésére pedig a parlamenti bizottság jóváhagyása után, 2008 augusztusában kerülhet sor.

Amennyiben a pályázat eredményesen zárul, akkor a televíziós, illetve a rádiós tender nyertese még az idei évben megkezdheti Magyarországon a jelenlegi analóg mûsorszórásnál lényegesen korszerûbb, több új szolgáltatást és nagyobb tartalom választékot kínáló digitális földfelszíni televíziós és rádiós mûsorszórást.

12 évre megkapják a jogosultságot

A földfelszíni digitális televíziózás az NHH reményei szerint erõsíti majd a versenyt a televíziós piacon, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba-, vagy tetõantennával néz televíziót, a jelenleg elérhetõnél sokkal szélesebb mûsorkínálathoz juthasson hozzá.

A digitális átállást megalapozó, országos földfelszíni digitális televízió (DVB-T – Digital Video Broadcasting-Terrestrial) és rádió (T-DAB – Terrestrial Digital Audio Broadcasting) mûsorszóró pályázatok tenderét az NHH az Országgyûlés eseti bizottságának jóváhagyásával, a februárban lefolytatott szakmai konzultáció tapasztalatait figyelembe véve tette közzé.

A pályázati kiírás szerint a nyertesek 12 évre szóló – úgynevezett multiplex – üzemeltetési jogosultságot szereznek. Az alkalmazott tömörítési eljárásról az üzemeltetõ dönthet, miként arról is, hogy a multiplexekre az elõírt közszolgálati adások mellett milyen más tartalmak kerülnek majd fel, és ezeket (a televíziós multiplexek esetében) ingyenesen, vagy elõfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetõvé.

300 millió forint vagy 3 százalék

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós mûsorszórásnak két multiplexen 2008-ban el kell indulnia,
míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-TV (DVB-H – Digital Video Broadcasting- Handheld) szolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a mûsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos mûsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban – és így Magyarországon is – a földfelszíni analóg mûsorszórást legkésõbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania.

Mind a rádiós, mind televíziós multiplexeknek a hálózatok teljes kiépítése után a lakosság 94 százalékát kell elérnie. A rádiózás területén a digitális átállás tervezett idõpontja 2014 vége.

A kiírás szerint a pályázók ajánlatot tehetnek az egyszeri és az árbevétel-alapú pályázati díj mértékére is. A televíziós mûsorszóró pályázaton az egyszeri díj minimálisan 300 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 3 százaléka. A rádiós pályázaton az egyszeri díj minimálisan 50 millió forint, az árbevétel-alapú pályázati díj pedig legalább az éves árbevétel 0,5 százaléka.

(forrás: MTI)