ImageMa sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen jelentette be a Magyar Katolikus Rádió (MKR) és az Antenna Hungária (AH), hogy elindítják Magyarország elsõ középhullámú digitális DRM tesztsugárzását. Az MKR fennállásának negyedik évfordulója alkalmából 2008. május 30-án indult a digitális középhullámú (DRM) tesztsugárzás. Kárpáti Rudolf, az AH vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az elkezdett kísérletek során elsõsorban a vétel minõségi paramétereinek a változását, az adóteljesítmény és a lefedettség viszonyát, valamint a külsõ zavarokkal szembeni védettséget kívánják vizsgálni – írja a Prím Online.

Az MKR és az AH 2008 júniusában meghatározott idõtartamokban a rádió Lakihegyi adóján, 810 kHz-en nappali és éjszakai tesztsugárzásokat folytat, amelyek célja a DRM mûszaki lehetõségeinek gyakorlati vizsgálata, valamint a nappali és az éjszakai ellátott terület felmérése. Ezzel egyidejûleg szubjektív vizsgálatok is zajlanak majd, a DRM módban elérhetõ hangminõség értékelésére.

A Prím Online kérdéseire kapott válaszok:

  • a digitális adások júniusban szerda délutánonként 13:30-14:30 és csütörtök hajnalonként 0:00-4:00 óra között lesznek, csakis a Lakihegyi adó 40-50 kilométeres körzetében, 3kW-nál kisebb adóteljesítménnyel;
  • az AH már meglévõ korszerû, félvezetõs adójához  vásárolt új DRM modulátor adó elé kapcsolása biztosítja a kísérleti digitális sugárzást.

 
Magyarországon a digitális rádiózás még gyermekcipõben jár, az országban lévõ digitális készülékek számát legfeljebb néhány tucatra becsülik. Folyamatban van azonban a digitális rádiós multiplex-pályázat, amennyiben ez kedvezõ eredménnyel zárul, akkor a közeljövõben megkezdõdhet a digitális rádiós földfelszíni, kereskedelmi szolgáltatás Magyarországon. Az Antenna Hungária, mint a digitális rádiós pályázat egyik résztvevõje felkészülten várja a digitális földfelszíni rádiózás bevezetésérõl nyár folyamán megszületendõ döntést, 1995 óta folytat DAB kísérleti adást, a digitális rádiós kísérleteket a tavalyi év során DAB+ és T-DMB kísérletekkel bõvítette. Az Antenna Hungária anyavállalata, a TDF-csoport pedig sikeres DRM kísérleteket folytatott Franciaországban és további európai országokban, melyek tapasztalatai most az itthoni kísérlethez is rendelkezésre állnak.

Az MKR 2004. május 30-án kezdte meg mûködését a szolnoki adóval a középhullámú 1341 kHz-es frekvencián. Az adóhálózat a budapesti 810 kHz-es, valamint a siófoki 1341 kHz-es frekvenciával bõvült 2005 tavaszán, ezáltal a rádió mûsora országosan foghatóvá vált. A Katolikus Rádió három stúdióját a legmodernebb digitális adásszerkesztõ és lebonyolító berendezésekkel szerelték fel, hogy a jövõbeni mûsorszórás igényeinek is eleget tegyenek.

A DRM (Digital Radio Mondiale) a 30 MHz alatti sávok nemzetközileg elfogadott és szabványosított digitális rádiórendszere. A fejlesztés a DRM konzorcium keretein belül 1998-ban kezdõdött, az elsõ rendszeres adások 2003-ban indultak. A jelenlegi hosszú-, közép-és rövidhullámú sávokban elérhetõ hangminõség az FM-rádiók és a CD elterjedése miatt egyre kevésbé felel már meg a hallgatói igényeknek, viszont ezekkel az AM-adókkal gazdaságosabban valósítható meg a nagy területek lefedése, valamint egyszerûbben valósítható meg az interkontinentális sugárzás, mint mûholdon keresztül. A DRM ötvözi a digitális technikából fakadó elõnyöket a nagy területek egyszerû lefedésével. A konzorcium folytatja fejlesztéseit, és kiterjeszti a rendszert a 120 MHz-es frekvenciáig. A rendszer-kiterjesztési projekt belsõ elnevezése DRM+. A DRM FM-közeli hangzást és könnyû kezelést biztosít a digitális átvitelnek köszönhetõen, mindezt kisebb energiafelhasználás mellett.

(forrás: prim.hu